Hoppa till huvudinnehåll

Här ska 100 000 svenskar lära sig om moderna Finland

Vita festivaltält i Kungsträdgården.
Kungsträdgården i centrala Stockholm förvandlas för tre dagar till festivalområde för Sthlm/Suomi. Vita festivaltält i Kungsträdgården. Bild: Yle/Linda Söderlund festivaler,Finland 100,Kungsträdgården,Tält

Festivalen Sthlm/Suomi ska ge svenskarna en modern och uppdaterad bild av Finland. Stadsfestivalen i Stockholm är påkostad och bjuder på bland annat musik, design, mat och samhällsdebatter.

I Kungsträdgården i centrala Stockholm börjar i dag en tre dagar lång festival för att fira Finlands 100-årsjubileum. Det här är det största jubileumsevenemanget utomlands.

- Vi fokuserar på det moderna Finland. Vi vill att besökarna ska trivas och ha skoj, men samtidigt önskar vi att de ska ta med sig lite av det moderna, nutida och intressanta Finland, säger pressekreteraren Niina Hyrsky på Finlands ambassad i Stockholm.

Varför vill ni ge just den här moderna bilden?

- Vi vill ge en ärlig bild av Finland och visa landet som det är, säger Hyrsky.

Porträtt på pressrådet Niina Hyrsky vid Finlands ambassad i Stockholm.
Det är mycket underhållning, precis som det ska vara då man firar födelsedagskalas, men också paneldebatter om kultur och samhällsfrågor, säger pressrådet Niina Hyrsky. Porträtt på pressrådet Niina Hyrsky vid Finlands ambassad i Stockholm. Bild: Yle/Linda Söderlund Niina Hyrsky

En undersökning från i vintras visar att svenskarna vet väldigt lite om Finland och att det ofta är klichéer som bastu, sisu och fin natur som är bekant.

Stadsfestivalen vill nu vidga svenskarnas kunskap om Finland.

Coolt och hippt förknippas inte med Finland

Allt program på festivalen är gratis och det är bland annat artister som Alma, Isaac Elliot, manskören Huutajat och Fork som ska förmedla den moderna bilden av Finland.

- Jag vet inte om coolt och hippt är orden man kommer på först då man tänker på Finland, men å andra sidan tycker ni att vi är lite fjolliga, så det jämnar kanske ut sig, skrattar Pontus Bergsten, som flanerar förbi Kungsträdgården.

- Finland är väl ungefär som Sverige, men bättre organiserat och med mera alkohol, funderar Carolina Jönsson.

Små paviljonger för designaffärer i Kungsträdgården.
Små pop-up affärer säljer finsk design i Kungsträdgården. Små paviljonger för designaffärer i Kungsträdgården. Bild: Yle/Linda Söderlund Finland 100,Kungsträdgården,Paviljong,design

Under onsdagen byggdes festivalområdet upp med en stor scen och flera tält och mindre paviljonger. På torsdag eftermiddag invigs festivalen av president Sauli Niinistö och Sveriges kung Carl XVI Gustaf.

Det har gjorts mycket reklam om festivalen på förhand, men förbipasserande vet inte riktigt varför Finland firas.

- Varför Finland jubilerar i år? Vi tappade ju Finland till ryssarna och så tog vi Norge i stället. Finland blev väl självständigt 1917, så ni firar nog 100 år i år!, utbrister Åke Nordqvist efter en stunds funderande.

Budgeten för festivalen är 425 000 euro. Förväntningen är att så många som upp till 100 000 personer ska besöka festivalen.

Plock ur Sthlm/Suomi-festivalens program

  • Musikartister: Alma, Isaac Elliot, Fork, Arja Saijonmaa, Krista Siegfrids, Närpes skolmusikkår m.fl.
  • Paneldebatter om Östersjön, den nordiska modellen, samt Finland och Sverige om hundra år.
  • Kulturpaneler om litteratur, mod och mångfald, myter om finsk design, samt sisu meets lagom.
  • Program för barn: teaterpjäsen Vilket kalas! av Uusi Teatteri, Mumintrollen och Benny Törnroos, möjlighet att ta rulltrappskörkort och en lekplats att busa av sig i.
  • Finnkampen med partnerkånk, mobilkastning och att skjuta Angry Birds fåglar med slangbälla.

Läs också