Hoppa till huvudinnehåll

Kunderna i sydvästra Finland står för notan då nytt avfallsförbränningsverk dröjer

Massor avfall
Massor avfall Bild: Yle/Jeannette Lintula avfall

Sydvästra Finlands Avfallsservice (LSJH) har planerat ett avfallsförbränningsverk i Salo under en lång tid. Efter en upphandlingsrunda som kan leda till rättstvist har avfallsbolagen beslutat att avbryta konkurrensutsättningen.

Orsaken till att upphandlingen avbryts är att Fortum, som vann upphandlingen, inte vill teckna avtal enligt deras anbud från 2014. Nu funderar avfallsbolagen på alternativa lösningar. En potentiell sådan är att bygga ett gemensamt ägt ekokraftverk i Salo. En ny konkurrensutsättning är den sista lösningen.

Härvan kan stå invånarna dyrt

På grund av förseningarna har avfallsbolagen varit tvungna att konkurrensutsätta tillfälliga lösningar. Därför skickas omkring hälften av regionens brännbara avfall utomlands, till Sverige och Estland. Till följd av det är avfallsavgifterna i sydvästra Finland bland de högsta i landet, meddelar LSJH.

I brist på ett förbränningsverk har man varit tvungen att skicka det brännbara avfallet utomlands. Omkring hälften av LSJH:s brännbara avfall nästa år kommer att skickas till Sverige och Estland. Enligt Sydvästra Finlands Avfallsservice är det varken kostnadseffektivt eller ekologiskt.

Avfallsbolagen förbereder att dra Fortum inför rätta

Förhandlingarna om en tjänst om utnyttjande av samhällsavfall har försenats i flera repriser. Tjänsten konkurrensutsattes 2014. Upphandlingen vanns då av Ekokem, som sedan blev en del av Fortum.

Deras lösning var att bygga ett kraftverk som kan utnyttja 110 000 ton brännbart avfall på avfallscentralen i Korvenmäki i Salo och transportera 30 000 ton samhällsavfall till Riihimäki.

Efter det började förhandlingarna kärva. Besvär över upphandlingen ledde till en runda i marknadsdomstolen, och efter det ansåg Fortum att deras anbud från 2014 inte längre är giltigt. Avfallsbolagen i sydvästra Finland förbereder därför att dra Fortum inför rätta för avtalsbrott.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

 • Peuran polku – Renstigen

  En sydlig vildmark där du får vandra i lugn och ro.

  Du behöver inte flyga till Lappland för att uppelva vildmarkens lugn och ro. Den sydliga Peuran polku, eller Renstigen på svenska, erbjuder rusningsfri vandring med låg tröskel.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland