Hoppa till huvudinnehåll

Parkeringsplats föreslås ge vika för slöjdsal och förskola - "Strålande idé" tycker rektor Nicke Wulff

Mariegatan och Cygnaeusskolan i Åbo.
Tomten i fråga finns mellan gula Cygnaeus skola till vänster och det röda stenhuset till höger. Mariegatan och Cygnaeusskolan i Åbo. Bild: Yle/Lotta Sundström cygnaeusskolan i åbo

Ett nybygge mot Mariegatan med plats för förskolegrupper och slöjdsal har dykt upp som ett nytt alternativ för att lösa Cygnaeus skolas utrymmesbrist.

Rektor Nicke Wulff tycker att det är en strålande idé, men vet att tomten är eftertraktad.

Tomten mellan Cygnaeusskolan och det röda grannhuset på Mariegatan är en av väldigt få obebyggda tomter alldeles intill en gata i Åbo centrum. Idag fungerar området som skolans parkeringsplats.

Cygnaeus skola behöver en slöjdsal och det finns också ett stort behov av lokaler för förskolegrupper. Tidigare var det tänkt att en av Cygnaeus gymnastiksalar kunde byggas om till slöjdsal, men den idén har nu lagts på is.

parkering vid Mariegatan i Åbo.
Tomten är idag parkeringsplats. parkering vid Mariegatan i Åbo. Bild: Yle/Lotta Sundström mariegatan i åbo

Rektor Nicke Wulff tänker sig att det ultimata skulle vara om både en slöjdsal och flera förskolegrupper kunde rymmas i ett nybygge vid gatan.

Wulff tvivlar på att staden kunde ta sig an att bygga på tomten inom en snar framtid, och hoppas istället på att någon annan aktör kunde bygga huset och hyra lokaler åt staden.

Just nu använder Cygnaeus skola grannskolan Puolalan koulus slöjdsal, men snart ska den skolan utrymmas för renovering. Nästa höst tar Cygnaeus i bruk en provisorisk slöjdsal, ett slags hobbyrum som slås upp i gymnastiksalen.

Svenska sektionen vid nämnden för småbarnsfostran och utbildning ska diskutera ett eventuellt nybygge på sitt möte nästa vecka.