Hoppa till huvudinnehåll

Skolfreden ger lärare och elever arbetsro

William Hansén, Herman Fogelberg, Agnes Franzén, Saga Fagerholm, Amelie Bystedt, Elias Gustafsson och Lena Sjöholm-Fahllund
William Hansén, Herman Fogelberg, Agnes Franzén, Saga Fagerholm, Amelie Bystedt, Elias Gustafsson och Lena Sjöholm-Fahllund. William Hansén, Herman Fogelberg, Agnes Franzén, Saga Fagerholm, Amelie Bystedt, Elias Gustafsson och Lena Sjöholm-Fahllund Bild: Yle/Roger Källman skolan (fenomen),skolfred

På fredagen utlystes skolfreden för läsåret 2017-2018. Vid Smedsby skolcentrum i Korsholm samlades över 1 000 elever och lärare ute på gården för att delta i ceremonin.

- Ingen ska behöva känna sig utanför, utan alla ska trivas i skolan. Så beskriver Agnes Franzén, elev i Smedsby-Böle skola, tanken bakom skolfreden.

Det var häftigt att se alla eleverna tillsammans. Så säger Agnes, William Hansén, Saga Fagerholm, Amelie Bystedt och Elias Gustafsson då de beskriver tillställningen.

- Det är en bra påminnelse att man ska vara snäll med andra, säger William Hansén om den årligen återkommande traditionen.

Vänlighet i vardagen

Traditionen att utlysa skolfreden inleddes år 1990. Temat i år är "100 gånger vår skola - Rätt att drömma, rätt att vara den du är".

Läraren Herman Fogelberg säger att det kändes högtidligt då alla var samlade på planen. Samtidigt så upplevdes det också att det var en äkta stämning: alla var glada och kände att det här berör oss.

- Jag tycker också att vi i vardagen lyckas med att göra stämningen bra. Då man kommer på jobb på morgonen så ropar eleverna redan på långt håll hej till varann och till lärarna.

Det är det förebyggande arbetet som är det viktiga. Det är det som skolfreden handlar om, att bygga grunden för hela skolåret.

Mobbningsförebyggande arbete

Kiva skola är ett mobbningsförebyggande program som används i många finländska skolor. Hösten 2016 utsågs Smedsby-Böle skola till Årets Kiva-skola.

- Vi gör vårt bästa för att man ska må bra i skolan och trivas. Då lär man sig också bättre, säger rektor Lena Sjöholm-Fahllund.

Sjöholm-Fahllund säger att sammanhållningen i skolan är god. Eleverna är bra på att arbeta för vänskap och respekt.

- Alla samarbetar jättebra och är förebilder för varann, säger Saga Fagerholm.

- Om man ser att någon blir retad och är ledsen så gäller det att försöka stoppa det. Man försöker hjälpa och trösta den som blir retad, säger Elias Gustafsson.

Läs också