Hoppa till huvudinnehåll

Spansk och finsk polis sprängde människosmugglarliga

Prostitution
Prostitution Bild: YLE/ Antti Lempiäinen sexhandel

Polisen i Spanien har gripit 25 personer som misstänks ha bildat en organisation för att hämta in prostituerade i landet. Också EU:s lagövervakningsorgan Europol och Eurojust deltog i gripandena.

Den kriminella ligan hämtade unga kvinnor från Nigeria till Spanien och tvingade dem till prostitution.

Enligt Europol lyckades man avslöja ligans ledare, en kvinna som bor i Helsingfors. Hon har nu gripits av Helsingforspolisen.

Europol tackar i sitt pressmeddelande den finska polisen för gott samarbete. De övriga gripandena skedde i Spanien.

Polisen fick värdefull information

I samband med gripandet i Helsingfors fick polisen tag på mycket värdefull information om ligans verksamhet. I hennes bostad lade polisen beslag på dokument, datauppgifter och mobiltelefoner.

Enligt Europol hade ligan till sitt förfogande en fullständig organisation med vilken kvinnorna transporterades från Nigeria via Niger, Libyen och Italien till Spanien.

Uppmanades ansöka om asyl

Kvinnorna uppmanades ansöka om asyl i Spanien så att de fick en laglig orsak att stanna i landet. Ligan ordnade med förfalskade dokument till stöd för asylprocessen.

De prostituerade arbetade i huvudsak på turistorter i södra Spanien som Benidorm och Málaga men också till exempel i Madrid och Barcelona.

Ligan började avslöjas då flyktingmyndigheterna i Madrid började misstänka att två nigerianska kvinnor var offer för människohandel och utredningarna började.

I razzior påträffade polisen 16 nigerianska kvinnor som ligan hade tvingat till prostitution.

Ursprunglig artikel: Yrjö Kokkonen/Yle uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes