Hoppa till huvudinnehåll

Spenatplättarnas popularitet håller i sig - men nu kommer nya vegetariska rätter till Helsingforsskolorna

Eija Grundström med barn i skolmatskö i bakgrunden.
Enligt Eija Grundström på Helsingfors servicecentral är det främst tonåringar som enbart äter vegetariskt. Eija Grundström med barn i skolmatskö i bakgrunden. skolmat,Eija Grundström

I Helsingfors ska den vegetariska maten vara godare och mera proteinrik än förut. Det har varit målet då Helsingfors stads sektor för fostran och utbildning och Helsingfors servicecentral, under våren tagit fram nya vegetariska maträtter.

Skolbarnen fick också vara med och säga sitt. Juryer med barn samlades för att smaka, kommentera och ge poäng.

- Pizzan var god. Och tofu-woken. Jag tyckte inte om de vegetariska biffarna - kanske för att jag inte är någon vegeivrare utan hellre äter köttbiffar, minns tioåriga Roope Riihijärvi från sin tid som jurymedlem.

Vegetarisk skolmat i kärl.
Mums eller inte? Vegetarisk lasagne, wok med tofu och sås. Vegetarisk skolmat i kärl. skolmat

Riihijärvi satt i matjuryn i skolan Torpparinmäen koulu.

Precis som tidigare kommer det att finnas ett köttalternativ och ett vegetariskt som skolbarnen kan välja mellan under lunchen.

Dessutom äter eleverna i Helsingfors en gång i veckan enbart vegetarisk mat. Då finns det också två maträtter att välja mellan.

Roope Riihijärvi berättar att han oftast väljer en rätt med kött, men att det finns vissa vegetariska rätter som han gärna väljer framom köttalternativet.

- Hemma äter vi ofta grönsakspurésoppa och spenatsoppa. Soppor gillar jag.

De maträtter som visade sig vara minst omtyckta av juryerna föll helt bort från menyn och kommer inte att serveras i skolorna. De för Roope Riihijärvi förhatliga grönsaksbiffarna kommer han till exempel inte att råka ut för igen.

Spenatplättar - den älskade klassikern

Eija Grundström på Helsingfors servicecentral berättar att det främst är tonåringar som enbart äter vegetariskt:

- Det är ett livsstilsval för dem. Men också de yngre barnen väljer ibland det vegetariska alternativet, särskilt om det bjuds på spenatplättar, pizza eller vegetariska bullar.

Inte salt efter behag

Att få maten att smaka bra utan att använda för kraftiga kryddor är en utmaning. Maträtterna är ofta väldigt milda i smaken - en vuxen skulle kanske säga på gränsen till smaklösa.

Det förklarar Grundström med att det är så många som ska äta, och att maten ska smaka för så många som möjligt. En utmaning är också att det är stor variation i åldrarna hos dem som ska äta. Salt finns det dessutom regler för; det kan eleverna inte hälla i efter behag.

Salladsbord i skolmatsal.
Grönsakerna serveras skilt så att barnen kan välja det de gillar. Salladsbord i skolmatsal. skolmat,sallader (maträtter),salladsbord

Proteinet i maten kommer ofta från de köttliknande produkter som idag finns på marknaden, till exempel tofu och quorn. Skolköken försöker ändå inte lura barnen att äta grönsaker.

- Vi luras inte och vi gömmer inte grönsakerna. Alla ska nog veta vad de äter.

Sallad först!

Något annat som man har börjat göra i skolorna är att på salladsbordet servera grönsakerna skilt. Man blandar alltså inte ihop till exempel sallad och tomat, utan eleverna får själva ta för sig av det de tycker om.

Salladsbordet är dessutom placerat så att man tar för sig av det och först sedan av den övriga maten.

- Det har visat sig att barnen faktiskt äter mera grönsaker på det här sättet, berättar Grundström.