Hoppa till huvudinnehåll

Älgflugorna lite sena i år - men nu finns de

Siipensä pudottanut hirvikärpänen kämmenellä.
Siipensä pudottanut hirvikärpänen kämmenellä. Bild: Yle/Risto Salovaara älgfluga,lusflugor,älg,insektsbett och insektsstick

Älgflugorna har i år uppenbarat sig litet senare än normalt. Ofta brukar man stöta på dem redan i början av augusti, säger miljöexperten Reima Leinonen vid miljöcentralen i Kajana.

Enligt Leinonen är det omöjligt att säga hur rikliga älgflugorna blir i år. Det finns inget sätt att dokumentera förekomsten och det förekommer stora lokala variationer.

- Men det verkar som att de har klarat vintern helt bra, säger Leinonen.

Då älgflugan har kläckts söker sig hon- och handjuren till varandra för att para sig. Efter det försöker honan hitta en älg för att suga blod.

Människoblod duger inte

Älgflugan kan ändå förväxla människor som rör sig i skogarna med älgar och därför blir också människor antastade. Människoblod duger ändå inte för älgflugans behov.

Då älgflugan väl har hittat ett värddjur fäller den genast sina vingar och börjar suga blod. Inuti honan utvecklas bara en ny individ åt gången. Då den har utvecklats till en färdig larv stöter honan ut den och följande individ börjar utvecklas.

Älgflugor kan också bita människor och ingen vet varför den biter vissa människor, men inte andra. En kliande bula kan enligt Leinonen irritera ännu efter ett år.

Mörka kläder lockar

Mörka kläder drar lättare till sig älgflugor, säger Leinonen. Man kan också använda sig av en mygghatt. Ett knep kan också vara att dra en strumpbyxa över huvudet.

Älgflugan har brett ut sig allt längre norrut till och med till renbetesområdena. Det finns ändå färre av dem längre norrut.

Hirvisonni makuulla Ähtärin eläinpuistossa. Keloo sarviaan.
Förekomsten av älg bestämmer hur mycket älgflugor det finns. Hirvisonni makuulla Ähtärin eläinpuistossa. Keloo sarviaan. Bild: Risto Salovaara / Yle älg,hjortdjur,horn,däggdjur

Det är långt älgarnas utbredning som bestämmer förekomsten av älgflugor. Finns det inte älgar så finns det inte heller älgflugor, säger Leinonen.

Visserligen kan en ren också duga men älgflugan föredrar alla gånger älgar.

Stränga vintrar hot mot älgflugan

Älgflugan kan närmast hotas av stränga snöfattiga vintrar. Den är ändå seg och övervintrar djupt nergrävd i marken. Det ska nog vara mycket sträng vinter innan den nämnvärt påverkar förekomsten, säger Leinonen.

Beträffande naturliga fiender vet man att till exempel att mesar och näbbmöss äter älgflugor.

Tiina Salumäki/Yle uutiset

Läs också