Hoppa till huvudinnehåll

Dagens abiturienter behöver attityd och kunskap

Abiturienter sitter på rad och lyssnar på en föreläsare.
Abiturienter sitter på rad och lyssnar på en föreläsare. Bild: Yle/Sofi Nordmyr abiturienter,publik,åhörare

Attityd, kunskap och ärlighet, det är tre av de kompetenser dagens abiturienter behöver ha i arbetslivet 2025. Det var budskapet när sju gymnasier ordnade karriärdag i Vasa.

Under Karriär 2025 var det representanter för olika branscher som berättade om sina arbeten. Det bjöds på allt från föreläsningar till att pröva på VR-glasögon.

- Jag tycker att det är riktigt bra ordnat att det är någon inom branschen som kommer och berättar vad de gör så att man får veta det på riktigt att man inte läser det från en textbok, säger Inez Harkkila, abiturient på Vasa övningsskolas gymnasium.

- Det är intressant för det ger någonslags insikt för framtiden, säger Alexander Häggbacka och Anton Holm, abiturienter på Gymnasiet i Petalax.

Två personer prövar vr-glasögon
Under karriärdagen fick abiturienterna pröva på VR-glasögon. Två personer prövar vr-glasögon Bild: Yle/Sofi Nordmyr Virtual Reality,vr glasögon

Attityd är viktigare än kunnande

Dagen började med en föreläsning om kompetenser i arbetslivet av ekonomie doktor Annika Tidström.

- Kunnande är viktigt och också hurudan attityd du har. Ibland kan man kanske säga att attityden är viktigare än kunnande för kunnande kan man lära sig men hurudan arbetstagare du väljer att vara är din sak, säger Tidström.

Under sin föreläsning räknade Tidström upp en rad viktiga kompetenser i arbetslivet. Då är frågan hur abiturienterna ska orka ta sig fram till 2025 och arbetslivet om de redan nu ska tänka på sådant.

- Jag tror att det är samma gyllene regel som idag att våga säga nej, våga prioritera och våga lyssna på sig själv.

- Det är precis som de säger på flygen att blir det syrebrist och maskerna faller ner ska du sätta på din egen mask före du hjälper andra, säger Tidström.

Annika Tidström föreläser
Annika Tidström föreläste om kompetenser i arbetslivet. Annika Tidström föreläser Bild: Yle/Sofi Nordmyr tidström

Våga välja inriktning

För många abiturienter känns det som ett övermäktigt val att veta vad man ska göra efter gymnasiet.

- Det viktiga är att man gör ett val. Att man vågar börja studera någonting. Det går att byta och söka in någon annanstans. Ingen inlärning eller kunnande är av ondo. Allt är relaterat på något sätt, du har nytta av det ändå i arbetslivet i framtiden, säger Tidström.

Vet ni vad ni gör 2025?

- Nej verkligen inte, det återstår att se, säger Häggbacka och Holm.

Bakom arrangemanget av Karriär 2025 stod Vi 7-gymnasierna, det vill säga Vasa övningsskolas gymnasium, Vasa gymnasium, Vörå samgymnasium, Korsholms gymnasium, Gymnasiet i Petalax, Närpes gymnasium och Kristinestads gymnasium.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten