Hoppa till huvudinnehåll

Hösten med Strömsö

Jim Björni, Paul Svensson, Camilla Forsén-Ström, Elin Skagersten-Ström, Lee Esselström i gruppbild.
Jim Björni, Paul Svensson, Camilla Forsén-Ström, Elin Skagersten-Ström, Lee Esselström i gruppbild. Strömsö (tv-program)

Säsongstart och favoriter i repris

 • Ny säsong med nya program med start den 24 september kl 8.00 på Arenan och kl 17.25 på Yle Fem.
 • Favoriter i repris start den 27 augusti kl 8.00 på Arenan och kl 17.25 på Yle Fem.

Hösten står för dörren nu då vi går in i september och mörknande kvällar. “Äntligen!” säger någon. “Alldeles för tidigt!” säger någon annan.

Att skörda och samla och fylla skafferiet på hösten kan vara en energigivande, nästan romantisk syssla. Men den kan också bli ett stressmoment då vardagen kräver sitt.

Ibland kan det räcka med drömmar om det som kunde bli. Idag, i höst, eller ett annat år. Tids nog.

Nytt på Arenan: Strömsö - Mycket av allt

Strömsö har genom åren samlat en hel del kunskap på webben och Arenan för den som vill följa recept och beskrivningar. Men man kan också bara låta sig inspireras och följa stundens ingivelse och se vart det leder.

På vår nya Arena, Strömsö - Mycket av allt, hittar du såväl Strömsö som våra specialserier, t.ex. Trädgården på Strömsö och Gårdshuset på Strömsö. Allt finns där för dig att återkomma till när det passar dig.

Det nya är att du också kan gå in och botanisera ämnesvis bland våra inslag.

Du kan också välja att kika in i Strömsö höst, ett säsongspaket där vi plockat ihop inslag som passar skördetider, matlagning på hösten och hemmakvällar då skymningen faller. Strömso höst tipsar om lämpligt arbete för rastlösa, kreativa händer.

Välkommen till Arenan när du vill och var du vill Arenan.yle.fi

Strömsö på Yle Arenan.
Strömsö på Yle Arenan. Yle Arenan
.

Säsongstart och favoriter i repris

I fyra veckor med start den 27 augusti bjuder vi på programhelheter med våra bästa höstinslag.

Den 24 september kör sedan en ny säsong av Strömsö igång. Den innehåller en hel del tips för hemmafix och smarta, ekonomiska lösningar.

Nu vill vi också ha dig med. Har du renoverat något gammalt eller är du en sådan som gör nytt? Skicka in bilder med dina egna finurliga idéer och kreativa lösningar till stromso@yle.fi.

Vi publicerar gärna dina bilder och videoklipp på webben så att också andra kan ta del av dem.

Christina Staffans, producent

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Kålrotspasta

  Kamouflera kålroten till smakrik spaghetti.

  Kålrot är en smaklig, näringsrik och billig rotsak som vi gärna kunde använda mer. Vi kamouflerar den till spaghetti och blandar ut den med vanlig pasta vilket gör kålroten väldigt mild i smaken och med vår goda kantarell- och baconsås till är den rent fantastisk.

 • Skedkrona

  Återanvänd skedar i festlig kandelaber.

  Sedan liten har jag beundrat de stora ljuskronorna som hänger i våra kyrkor. Våra vanliga matskedar har den perfekta formen för att på ett enkelt sätt skapa en egen ljuskrona, modell mindre!

 • Sy en trasmatta av jeans

  Återanvänd textiler och gör en matta utan vävstol.

  Så här kan du sy en matta av gamla kläder och annan lump.

 • Ketchup - såsernas sås

  "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

  Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

 • Senap - en exklusiv krydda

  om senap

  Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

 • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

  Marije Vogelzang är världens första eating designer.

  Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

 • Framtiden blir grå och fylld med luft

  "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

  När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

 • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

  Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

  Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

 • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

  Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

  Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

 • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

  Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

  Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid