Hoppa till huvudinnehåll

Hösten med Strömsö

Jim Björni, Paul Svensson, Camilla Forsén-Ström, Elin Skagersten-Ström, Lee Esselström i gruppbild.
Jim Björni, Paul Svensson, Camilla Forsén-Ström, Elin Skagersten-Ström, Lee Esselström i gruppbild. Strömsö (tv-program)

Säsongstart och favoriter i repris

 • Ny säsong med nya program med start den 24 september kl 8.00 på Arenan och kl 17.25 på Yle Fem.
 • Favoriter i repris start den 27 augusti kl 8.00 på Arenan och kl 17.25 på Yle Fem.

Hösten står för dörren nu då vi går in i september och mörknande kvällar. “Äntligen!” säger någon. “Alldeles för tidigt!” säger någon annan.

Att skörda och samla och fylla skafferiet på hösten kan vara en energigivande, nästan romantisk syssla. Men den kan också bli ett stressmoment då vardagen kräver sitt.

Ibland kan det räcka med drömmar om det som kunde bli. Idag, i höst, eller ett annat år. Tids nog.

Nytt på Arenan: Strömsö - Mycket av allt

Strömsö har genom åren samlat en hel del kunskap på webben och Arenan för den som vill följa recept och beskrivningar. Men man kan också bara låta sig inspireras och följa stundens ingivelse och se vart det leder.

På vår nya Arena, Strömsö - Mycket av allt, hittar du såväl Strömsö som våra specialserier, t.ex. Trädgården på Strömsö och Gårdshuset på Strömsö. Allt finns där för dig att återkomma till när det passar dig.

Det nya är att du också kan gå in och botanisera ämnesvis bland våra inslag.

Du kan också välja att kika in i Strömsö höst, ett säsongspaket där vi plockat ihop inslag som passar skördetider, matlagning på hösten och hemmakvällar då skymningen faller. Strömso höst tipsar om lämpligt arbete för rastlösa, kreativa händer.

Välkommen till Arenan när du vill och var du vill Arenan.yle.fi

Strömsö på Yle Arenan.
Strömsö på Yle Arenan. Yle Arenan
.

Säsongstart och favoriter i repris

I fyra veckor med start den 27 augusti bjuder vi på programhelheter med våra bästa höstinslag.

Den 24 september kör sedan en ny säsong av Strömsö igång. Den innehåller en hel del tips för hemmafix och smarta, ekonomiska lösningar.

Nu vill vi också ha dig med. Har du renoverat något gammalt eller är du en sådan som gör nytt? Skicka in bilder med dina egna finurliga idéer och kreativa lösningar till stromso@yle.fi.

Vi publicerar gärna dina bilder och videoklipp på webben så att också andra kan ta del av dem.

Christina Staffans, producent

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Söt saffransfocaccia

  Mjuk och saftig inuti med frasig och knaprig yta.

  Mjuk och saftig inuti med frasig och knaprig yta av penslingen. Det är fettet som gör den här saffransfocaccian saftig så välj gärna en så fet kvarg som möjligt. Punsch och saffran matchar bra så låt russinen dra så länge som möjligt, gärna ett dygn.

 • Alternativ till julbordet

  Alternativ till det traditionella julbordet

  Vårt traditionella, finländska julbord är faktiskt inte äldre än ca 130 år. Det var först mot slutet av 1800-talet som vi började duka upp skinka och lådor, inlagd sill och charkuterier, rosoll och dekorerade pepparkakor. Julbordet har alltid varit i ständig förändring och här ger vi några alternativ som borde glädja såväl traditionalisten som modernisten.

 • Fixa egna mönster på ljus

  Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

  Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

 • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

  Marije Vogelzang är världens första eating designer.

  Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

 • Framtiden blir grå och fylld med luft

  "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

  När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

 • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

  Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

  Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

 • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

  Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

  Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

 • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

  Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

  Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

 • Nu kan alla mysa vid egen brasa - gör en låtsaskamin

  Lee och Jim gör en gjutjärnskamin av skräp på skoj.

  Lee och Jim bygger en låtsaskamin som ser ut som en riktig gjutjärnskamin. Den är gjord av sådant de flesta kallar skräp. En ljusslinga istället för eld gör kaminen lättplacerad.

 • Strömsös söta julpudding

  Årets julkaka som du kan göra redan nu!

  Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med goda ostar och en stor kanna hett te.

 • Salttryfflar till glöggen

  Ett enkelt och gott tilltugg.

  Munsbitstora bollar med korinter och nötter om du på blåmögelost till glöggen är trötter. Det här behöver du: 300 g getost, gärna en smuligare sort 100 g korinter 100 g pistage och cashewnötter 200 g pepparkakor kakao Gör så här: Mortla pepparkakorna och finhacka nötterna. Blanda rumstempererad getost med russin och nötter.

 • Mjukgörande bivaxolja

  Busenkelt att göra själv!

  Ute i kylan i isande vind, ta olja, en klick, som skydd för din kind.

 • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

  Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

  Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

 • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

  Snacks för oväntat besök.

  Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

 • Fixa egna mönster på ljus

  Med ljusfärg kan du måla egna mönster på många olika sätt.

  Lee ger tips på hur du kan dekorera ljus med ljusfärg och skapa egna mönster på flera olika sätt.

 • "Luciatiden öppnade mina ögon"

  Heidi Björstäkt var Finlands Lucia 1997.

  Under november är både Folkhälsans luciainsamling och röstningen om Finlands lucia 2017 i full gång. Vi frågade några tidigare lucior hur de minns sin tid som Finlands lucia.

 • Utmaning: Dejta så mycket som möjligt

  Hur gick det då Michaela von Kügelgen testade powerdejting?

  Singlarna blir bara fler och fler i hela västvärlden, och här i Finland lever en miljon ensamma. Studier visar ändå att så gott som alla skulle vilja hitta någon att dela sitt liv med. En av dem är författaren och bloggaren Michaela von Kügelgen, som därför utmanade sig själv med att powerdejta under en vecka.