Hoppa till huvudinnehåll

Kraftig orkan närmar sig Texas - tusentals evakueras

Orkanen fotograferad av Nasa den 24.8.2017.
Orkanen fotograferad av Nasa den 24.8.2017. Bild: Nasa Orkan,harvey

Orkanen Harvey tilltar i styrka och kan vara den kraftigaste stormen i USA på tolv år. Det amerikanska orkancentret NHC varnar för att stormen kan orsaka dödliga översvämningar.

Harvey rör sig över Mexikanska golfen mot fastlandet och väntas nå Texas under natten till lördag lokal tid.

- Vi förutspår att orkanen fortsätter att tillta i styrka tills den når land, säger Dennis Feltgen som är talesman för orkancentret NHC.

NHC tror att Harvey är en kategori tre-orkan när den når land.

Hoppa över Twitterpostning

Katergori tre-orkaner medför vindar på omkring 58 meter per sekund och kan orsaka stora skador också på välbyggda byggnader.

Om prognosen håller blir Harvey den starkaste stormen som når det amerikanska fastlandet på tolv år.

NHC har varnat för att orkanen kan medföra dödliga översvämningar. Närmare 90 centimeter regn väntas i vissa delar av Texas.

Många kvar i riskområdet

Myndigheterna har utfärdat obligatoriska evakueringsorder i låglänta områden och varnat för att räddningstjänsten inte nödvändigtvis kommer att kunna rädda dem som stannar.

Myndigheterna har också rekommenderat att människor i flera andra områden söker sig bort. Texas guvernör är oroad över att få har hörsammat varningen.

- Många människor verkar inte bry sig om stormen och anser att den inte innebär någon fara för dem, säger guvernör Greg Abbott.

Harvey hotar också en tredjedel av USA:s oljeraffineringskapacitet. Energibolagen är tvungna att vidta försiktighetsåtgärder och evakuera personal från olje- och gasplattformar i området.

Läs också