Hoppa till huvudinnehåll

Linda Söderlund: Anna Kinberg Batra hade inget annat val än att avgå

Porträtt på Linda Söderlund
Porträtt på Linda Söderlund Bild: Malena Holmström / Yle korrespondent,linda söderlund

Närmare hälften av Moderaternas anhängare har vänt sin egen ordförande ryggen och krävt hennes avgång. Svenska Yles Nordenkorrespondent Linda Söderlund listar tre orsaker till att Kinberg Batra avgår.

De senaste dagarna har allt fler av Moderaternas länsförbund krävt att Anna Kinberg Batra avgår som partiordförande. Nästa år är det riksdagsval och det borgerliga partiet Moderaterna vill då ha en stark statsministerkandidat. Kinberg Batra har inte ansetts hålla måttet och därför vill partiet byta ut henne.

Tre orsaker till att Anna Kinberg Batra får gå:

1. Kinberg Batras person

Anna Kinberg Batra valdes till ordförande efter Fredrik Reinfeldt i januari 2015. Då var det många som trodde på hennes förmåga att leda partiet till regeringsmakten igen. Men småningom började hon få kritik för sina framträdanden i media.

Kinberg Batra anses vara stel och vag i sina formuleringar och lyckas helt enkelt inte få fram det politiska budskapet.

2. Sviktande väljarstöd

Moderaternas väljarstöd har stadigt pekat nedåt. Förra våren låg stödet på 25 procent, medan den senaste mätningen ger ett stöd på drygt 16 procent.

Moderaterna har förlorat många väljare till Centerpartiet, men också till Sverigedemokraterna. Kinberg Batra har fått kritik för att hon inte har lyckats vända trenden.

3. Moderaternas förhållande till Sverigedemokraterna

Anna Kinberg Batra öppnade upp för samarbete med Sverigedemokraterna i riksdagen. Det gällde stöd i budgetfrågor, men det här utspelet föll inte i god jord. Kinberg Batra hade hoppats det kunde locka tillbaka väljare från Sverigedemokraterna, men i stället fick det fler väljare att lämna Moderaterna.

Bland dem som har krävt Kinberg Batras avgång finns flera som önskar att den nya partiordföranden tydligt tar avstånd från Sverigedemokraterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes