Hoppa till huvudinnehåll

Regnbågens alla färger livade upp ett regngrått Nickby

Sibbo pride
Sibbo pride Bild: Yle/Stefan Härus sibbo pride 2017

Prick klockan 17, enligt klockans visare på Sibbo gymnasiums vägg, steg Yle Huvudstadsregionens programledare Ted Urho fram för att öppna evenemanget.

Egentligen sparkade Sibbo pride igång redan klockan 15 på eftermiddagen på Sibbo gymnasium, där det gavs möjlighet att delta i olika workshops.

Mest handlade det om att få en regnbågsflagga ritad på sin kind, men det fanns också ett pridecafé i gymnasiets andra våning.

Sibbo pride
Bodil Weckström målas av Karin Kouvalainen. Sibbo pride Bild: Yle/Stefan Härus sibbo pride

Ett halvårs förberedelser

Lotta Selänniemi och Linda Sundqvist satt en timme före start med scoutscarfar runt halsen och väntade otåligt på att klockan skulle bli fem. Det var extra spännande för dem, eftersom de varit med och arrangerat Pridemarschen i Sibbo.

- Vi har hållit på ett halvt år med planeringsarbetet och det känns jättebra att vara såhär långt, säger Sundqvist.

Marschen är ju ganska snabbt över. Sträckan är ju barra 1,2 kilometer lång. Borde den vara längre?

- Det är svårt att säga. Det kan ju dyka upp folk med småbarn, och då är det bra om sträckan inte är så lång, säger Selänniemi.

Sibbo pride
Linda Sundqvist och Lotta Selänniemi. Sibbo pride Bild: Yle/Stefan Härus sibbo pride

Viktigt med lokal marsch

Båda var intresserade av att också fortsätta på evenemanget Helt dåbråt efter Pridemarschen.

- Jag är taggad att fortsätta, för Helt dåbråt handlar ju om att uttrycka sig på olika sätt, och det passar ju jättebra ihop med paraden, säger Sundqvist.

Kunde Pride i Borgå och i Sibbo förenas på något vis?

- Det är nog bra att det arrangeras på olika håll i synnerhet som det nu var första gången som marschen arrangerades i både Borgå och Sibbo, säger Sundqvist.

- Det kunde i och för sig vara en bra idé att lära känna dem som är arrangörer i Borgå och därmed kanske få lite mera deltagare i Sibbo nästa år, säger Selänniemi.

Ted urho
Ted Urho. Ted urho Bild: Yle/Stefan Härus sibbo pride

Pridemarscherare och festivaldeltagare

Men tillbaka till själva marschen: Ted Urho berättade i sitt inledande tal bland annat om hur kämpigt det i tiderna var att komma ut ur skåpet. Han tycket också att det gråmulna och regniga vädret passade utmärkt för en färggrann glädjens och kärlekens parad.

Efter Urhos tal organiserade sig ett hundratal stolta och leende Sibbobor med flaggor och plakat och började marschen från gymnasiet längs med Nickbys huvudstråk Stora byvägen till Ungdomsgården.

På ungdomsgården blandades Pridemarscherarna med deltagare i dagens andra evenemang - Helt dåbråt.

sibbo pride
sibbo pride Bild: Yle/Stefan Härus sibbo pride

Läckerheter och musik

Det bjöds på läckerheter på ett pop-up-café, på italiensk street-food och irländska fish & chips till tonerna av rockabillybandet Mercieless rockers och den finlandssvenska indiepopgruppen Vasas flora och fauna. Dragqueen Pola Ivanka höjde också temperaturen ett par grader.

Man kunde också stanna upp och vila sig från ståhejet på Ungdomsgården genom att en stund filosofera över konstinstallationen ”Hemma bra, borta bäst” – byggd av Jenna Saarinen och Vera Anttila.

Helt dåbråt arrangerades för fjärde gången med kreativitet och fördomsfri samvaro i centrum. I år var jippot större än under de tre föregående åren – inte minst tack vare att det kopplades till Sibbo Pride.

- För fyra år sedan ville arrangörerna lyfta fram att det har funnits ett mentalsjukhus i byn och att alla är lite "dåbråga" ibland, men att det är helt okay, säger Hanna Ylsöstalo i arrangörskommittén.

Oskar pullinen och hanna ylöstalo
Oskar Pullinen och Hanna Ylöstalo. Oskar pullinen och hanna ylöstalo Bild: Yle/Stefan Härus hanna ylöstalo

Viktigt med ett bra kulturutbud

Också Oskar Pullinen sitter med i arrangörskommittén. Han trodde före evenemangets början att de två banden skulle locka folk eftersom de representerar olika slag av musik.

- Kulturevenemang behövs i Sibbo. Musik samlar och lokala konstnärer har på det här sättet en chans att komma fram och få synlighet också på hemmaplan, säger Pullinen.

Angående Pridemarschen: För en vecka sedan gick den av stapeln i Borgå - nu i Sibbo. Kunde man i Borgå och Sibbo samarbeta på något vis när det gäller prideparaden?

- Jämlikhet, jämställdhet och tolerans bör nog lyftas fram överallt - också i Sibbo och inte bara i Borgå. Det bör nog synas på alla orter, men varför inte. Nog kunde man säkert samarbeta på något plan, säger Ylöstalo.

- Det var bra sagt. Jag tror att det är viktigt att Sibbo har en egen Pridemarsch. Det här är ju första gången, så vi kommer säkert att vara klokare efter idag, säger Pullinen.