Hoppa till huvudinnehåll

Saga Andersson hoppade nytt PB – tvåan Minna Nikkanen blev 20 cm under

Stavhopparen Saga Andersson
Saga Andersson gjorde nytt personbästa i ett svalt Tammerfors (arkivbild). Stavhopparen Saga Andersson Bild: Lehtikuva stavhoppare,friidrott,esbo if

Esbo IF:s Saga Andersson vann damernas stav i Stjärntävlingen (Tähtikisat) i Tammerfors. Segern kom med klar marginal till tvåan Minna Nikkanen.

Andersson klarade 382 på första försöket, 402 på andra, 412 på första och 422 på andra försöket. 432 kom på andra försöket och nya personliga rekordet 442 på tredje och sista försöket.

Med det resultatet förbättrade hon sitt tidigare rekord, som hon gjorde i slutet av juli, med en centimeter. Då hoppade hon 441 i en tävling i Vanda.

Andersson är trea på alla tiders lista i Finland – framför sig har hon finska rekorddamen Minna Nikkanen med 460 och Wilma Murto med 452 (Murto har dock klarat 471 inomhus).

Tvåa blev Minna Nikkanen från Someron Esa som inledde på 412 vilket hon klarade på första försöket. 422 kom däremot först på tredje försöket och 432 klarade hon inte över huvud taget.

Trea med resultatet 402 kom Oulun Pyrintös idrottare Elina Lampela.

17-åriga Andersson är tvåa i världsstatistiken bland 17-åringar: etta är Aksana Gataullina – Rodion Gataullins dotter – som gjort 445. Pappa Gataullin hör för sin del till den lilla skara som klarat den magiska 6-metersgränsen.