Hoppa till huvudinnehåll

Sexualvåldsoffer ska få mera stöd – Tjejernas hus gläds åt beskedet

Ett rum i Tjejernas hus i Berghäll i Helsingfors.
Tjejernas hus i Berghäll i Helsingfors hjälper kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Ett rum i Tjejernas hus i Berghäll i Helsingfors. Bild: Yle/Hedvig Sandell sexualbrott

Tjejernas hus, eller Tyttöjen talo på finska, erbjuder stöd åt kvinnor som har blivit utsatta för sexuellt våld. Bland annat de här husen har nu fått mer resurser av Justitieministeriet för att hjälpa utsatta kvinnor. Också föräldrar ska nu lättare få stöd.

Tjejernas hus har sju enheter i Finland, av dem erbjuder fem stöd åt kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld. Ett av husen som erbjuder stöd åt sexualvåldsoffer ligger i Berghäll i Helsingfors.

Kristiina Hannila som ansvarar för sexualvåldsarbetet i Tjejernas hus i Berghäll säger att de utökade resurserna underlättar ett viktigt arbete.

- I Helsingfors har vi kunnat anställa fler personer, vilket betyder att vi kan marknadsföra vårt arbete. Vi kan nu erbjuda mera stöd åt till exempel föräldrar vars döttrar har utsatts för sexuellt våld, säger Hannila.

Kristiina Hannila ansvarar för sexualvåldsarbetet i Tjejernas hus i Berghäll.
Kristiina Hannila ansvarar för sexualvåldsarbetet i Tjejernas hus i Berghäll. Kristiina Hannila ansvarar för sexualvåldsarbetet i Tjejernas hus i Berghäll. Bild: Yle/Hedvig Sandell kristiina hannila

Enligt Hannila är det viktigt att det finns ett ställe med låg tröskel dit flickor och kvinnor i åldern 13-29 kan komma för att få hjälp.

- Vi vet att unga som utsatts för sexuellt våld berättar om det i ett ganska sent skede. Därför är det viktigt med lättillgänglig hjälp som dessutom är gratis, säger Hannila.

Sju gånger fler kunder på tio år

Tilläggsresurserna är välkomna också för att statistiken visar att det har blivit vanligare med sexuellt våld. För tio år sedan hade Tjejernas hus i Berghäll omkring 20 kunder årligen. Nu är antalet uppe vid 150 kunder per år.

Kristiina Hannila tror att orsakerna till att antalet har ökat är många.

- Lagen och skyldigheten att anmäla brott påverkar säkert också statistiken. Nuförtiden finns det mer information och många förstår att man måste ingripa, säger Hannila.

Ett rum i Tjejernas hus i Berghäll i Helsingfors.
Ett rum i Tjejernas hus i Berghäll. Ett rum i Tjejernas hus i Berghäll i Helsingfors. Bild: Yle/Hedvig Sandell berghäll

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen