Hoppa till huvudinnehåll

Självförsvarskurserna fylls av kvinnor i Åbo

Kvinna tränar självförsvar.
Mostphotos. Kvinna tränar självförsvar. Bild: lev dolgachov Sport,fysisk kondition,självförsvar,kampsporter,idrott,träning,Träningsoverall,defense

Efter förra fredagens våldsdåd i Åbo har självförsvarskurserna fyllts i rekordtakt. Speciellt kvinnor har anmält sig aktivt till kurserna. Attacken på Salutorget var främst riktad mot kvinnor.

Förra veckans knivattack har synts i anmälningarna till självförsvarskurser i Åbo. I övriga Finland har intresset för kurserna varit oförändrad.

- På måndagen öppnade anmälningen till ett självförsvarsseminarium. Det blev fullt i rekordfart. På bara några dagar hade över 30 personer anmält sig. Av de anmälda var 90 procent kvinnor, säger Antti Nurmi, säkerhetsexpert på Defendo Turku.

Detsamma säger Jani Suvanto, från förbundet för Krav Maga i Esbo och Åbo.

- Över dubbelt fler har anmält sig till självförsvarskursen än normalt i Åbo. Det är sannolikt att händelserna på Salutorget har påverkat antalet anmälningar. Däremot har det inte skett någon förändring i antalet anmälda i Esbo, säger Suvanto.

”Inte på min bakgård”

Självförsvarskurserna har fyllts i normal takt också i Kotka, Tammerfors, Uleåborg och delvis i Helsingfors.

- I Finland tänker man fortfarande att det var i Åbo, inte hos oss. När det hemska inte hänt på ens egen bakgård, händer det inte en själv. Så tänkte troligen alla Åbobor också fram tills förra fredagen, säger Suvanto.

Ingen garanti vid plötsligt överfall

De som ordnar självförsvarskurserna kan inte lova att man klarar av att försvara sig ifall man blir plötsligt överfallen, efter endast en kort nybörjarkurs. Däremot får man under kursen förutsättningar och beredskap att agera i överraskande situationer.

- Under kurserna lär man sig främst att förutse situationer, och hur man ska agera då något händer. De som gått en kurs kommer i alla fall inte att ställa sig och filma situationen, utan lämna platsen eller hjälpa till, säger Antti Nurmi.

Enligt Nurmi har det skett ett tydligt skifte i könsfördelningen på kurserna under de senaste tio åren. Tidigare var det klart fler män som gick på kurserna, nu är de flesta kvinnor.

Här kan du läsa artikeln i sin helhet på finska.

Läs också