Hoppa till huvudinnehåll

Förödelsen efter orkanen Harvey ökar - två dödsfall bekräftas

Orkanen Harvey har bland annat vält trafikljus.
Morgonen gryr i Texas och avslöjar allt fler skador efter orkanen Harvey. Orkanen Harvey har bland annat vält trafikljus. Bild: DARREN ABATE Harvey,Texas

Träd har slitits av och lyktstolpar vält. Tak och väggar på byggnader har rasat in. I en stad längs kusten har patienter på ett äldreboende fått flyttas till det lokala fängelset efter att taket på äldreboendet rasade in.

Staden Rockports borgmästare Charles Wax säger att många bostäder och företag har totalförstörts i orkanen och att skolbyggnader har fått skador. 10 000 invånare i Rockport saknar telefonförbindelse. 300 000 hushåll i Texas saknar el.

Man befarar att människor kan finnas instängda i raserade hus.

Ett dödsfall har bekräftats i en brand i ett hus i staden Rockport, 48 kilometer norr om Corpus Christi och ett annat i staden Houston.

Trots att Harvey avtar i styrka förväntas orkanen orsaka rekordstora översvämningar i flera dagar framöver.

Det amerikanska orkancentret NHC varnar för ”katastrofala översvämningar” ända fram till mitten av nästa vecka. Livsfarliga vågor kan dra in över ett 650 kilometer långt kustområde.

Orkanen för också med sig kraftiga regn som orsakar översvämningar. Upp till 40 cm regn har uppmätts i staden Victoria. Vattenytan väntas stiga till en meter på många håll i Texas.

Områden som ligger hundratals kilometer från kusten kan bli obeboeliga i veckor eller månader.

Vattenmassor på gatan i Galveston, Texas.
I staden Galveston är gatorna redan vattentäckta. Vattenmassor på gatan i Galveston, Texas. Bild: Xinhua / Barcroft Media/ All Over Press Harvey,Hurricane,United States

Myndigheterna har gett order om evakuering. Tiotusentals Texasbor har lämnat sina hem och rest längre inåt landet.

- Vårt hus ligger fem kilometer från kusten och det varnades för att en fyra meter hög våg skulle kunna komma in över land så vi kunde inte ta risken att vara tvungna att simma iväg med barnen, säger en familj från San Antonio som har sökt skydd i en skola.

Många har ändå stannat kvar i sina hus. I staden Corpus Christi har Sandra Varelas familj i stället bunkrat upp hemma.

- Vi har inte råd att åka bort så vi har skaffat sandsäckar och mat och vatten för nästan en vecka. Vi har allt vi behöver här, säger hon.

Uppdaterad 23.27 med att ett dödsfall har bekräftats.