Hoppa till huvudinnehåll

Musiken att älska till - vilken är din favorit?

Bo Derek och Blake Edwards i filmen 10
I filmen 10 med Bo Derek och Blake Edwards älskade man till Maurice Ravels Bolero. Bo Derek och Blake Edwards i filmen 10 Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Bo Derek,Blake Edwards

Är känslosamma kärleksballader det enda som gäller, kanske i kombination med låga, vibrerande basrytmer? Lite skön heavy, måhända? Barry White? Eller kanske du bara vill omge dig med tystnad så att du kan koncentrera dig på det väsentliga? Berätta för oss vilken musik du helst vill höra på då du har sex!

På Spotify kryllar det av spellistor som erbjuder den bästa musiken före, under och efter sex. De heter saker som "Spooning", "Pure Seduction" och "Sexy as Folk".

Men det gäller att ha tungan rätt i mun då man väljer musik till lördagssexet. I en undersökning om de populäraste låtarna att ha sex till som Spotify lät göra tillsammans med musikpsykologen Daniel Müllensiefen från Goldsmiths University of London framgick det att över fyrtio procent av de utfrågade tyckte att musiken som de lyssnade på medan de hade sex till och med var mera upphetsande än själva partnern.

With my body and soul
I want you more than you'll ever know
So we'll just let it go
Don't be afraid to lose control
― (I've Had) The Time of My Life (Donald Markowitz / Frankie Previte / John De Nicola)

Att det visade sig vara ett soundtrack till en film - romantiska succén Dirty Dancing från 1987 - som knep flest poäng i Spotifys och Müllensiefens utredning är kanske inte så konstigt. Sexscener i filmer sker för det mesta just till det perfekta soundtracket och då är det inte så långsökt att man vill överföra känslan och romantiken i filmen till sitt eget liv och sitt eget sovrum.

Här är några exempel på låtar som inte helt otippat hittas på en och annan låtlista:

(I've Had) The Time of my Life - från Dirty Dancing

Filmen om kärleken mellan den oskuldsfulla Baby och den av livet tilltufsade dansläraren Johnny blev en enorm kassasuccé då den släpptes 1987 och låten (I've Had) The Time of my Life vann både en Oscar, en Golden Globe och en Grammy Award.

Jennifer Grey och Patrick Swayze i filmen Dirty Dancing
Den erotiska laddningen mellan Baby och Johnny undgår ingen. Jennifer Grey och Patrick Swayze i filmen Dirty Dancing Bild: ullstein bild - United Archives/ All Over Press Patrick Swayze,Jennifer Grey,Dirty Dancing

Låten får också den mest råbarkade lyssnare att fälla en tår av ren hänförelse över kärlekens kraft. Den gestaltar hoppet, lyckan och människans eviga längtan efter den besvarade lyckliga kärleken, den som slutligen övervinner allt.

Det här är inte en låt för det ledsamma, sorgliga avskedssexet då du just ska göra slut med din partner, men nog för försoningssexet och kärlekssexet.

Sexual Healing - Marvin Gaye

Det är ord och inga visor, i Marvin Gayes Sexual Healing från 1982. Med över 93 miljoner lyssningar på Spotify (augusti 2017) är det ju en och annan som verkar gå igång på låten.

Marvin Gaye ca 1970
Marvin Gayes låt Sexual Healing skapar den rätta stämningen, tycker många. Håller du med? Marvin Gaye ca 1970 Bild: Courtesy Everett Collection/All Over Press Marvin Gaye

Marvin sjunger om hur han är het som en ugn och hur det stormar inom honom, till och med så mycket att han blev sjuk (Baby, I got sick this mornin' / A sea was stormin' inside of me). Stackarn. Men visst, vill man ha upp tempot och värmen i sängkammaren är det här ju en bra låt att inleda med.

Baby, I'm hot just like an oven
I need some lovin'
And baby, I can't hold it much longer
It's getting stronger and stronger
― Marvin Gaye, Sexual Healing

Boléro - Maurice Ravel

Maurice Ravels Boléro från 1928 har älskats av folket och hatats av förståsigpåarna. Enligt People´s Magazine (1980) har det sexton minuter långa verket i vissa kretsar till och med klassats som det tredje tråkigaste stycket i musikhistorien.

Bo Derek och Andrea Occhipinti i filmen Bolero
Bo Derek och Andrea Occhipinti i en öm omfamning i filmen Bolero från 1984. Bo Derek och Andrea Occhipinti i filmen Bolero Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Bo Derek,Bolero,Boléro,Andrea Occhipinti

Just år 1980 upplevde verket dock en sällan skådad pånyttfödelse, detta mycket tack sin medverkan som soundtrack i filmen 10, där spåret används som soundtrack i en het sexscen mellan Bo Derek och Dudley Moore. Plötsligt ville alla älska till Boléro. Kanske också du?

1984 släpptes också en erotisk film med - hör och häpna - namnet Bolero, också den med Bo Derek i huvudrollen.

För dig som inte gillar poplåtar på 3' 30'' är det här det perfekta valet för en liten tête-à-tête. Boléro erbjuder en dryg kvart av repetativt trummande som ökar i intensitet för varje minut som går. Stycket börjar svagt, växer sig starkare och slutar i en orkestral klimax.

Je T'aime ... moi non plus - Serge Gainsbourg, Jane Birkin

En klassiker. Låten skrevs av Serge Gainsbourg och sjöngs in av honom och Brigitte Bardot 1967, men den versionen släpptes först så sent som 1986. 1969 spelade Gainsbourg in låten på nytt, men nu med Jane Birkin. Låten blev listetta i Storbritanninen, men förbjöds i flera länder på grund av sitt sexuella innehåll. 1976 regisserade Gainsbourg filmen Je T'aime med Jane Birkin i huvudrollen där också låten ingår.

Serge Gainsbourg och Jane Birkin vid pianot
Serge Gainsbourg och Jane Birkin, ca 1969. Serge Gainsbourg och Jane Birkin vid pianot Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Serge Gainsbourg,Jane Birkin

Je T'aime - "en låt som bäst kan beskrivas som en tonsatt orgasm", skriver Erik Helmerson/TT Spektra i Svenska Dagbladet 8.10.2010. Birkins och Gainsbourgs hesa suckar och flåsiga, darrande andetag gjorde att man till och med trodde att de hade haft sex vid själva inspelningstillfället. Så lär dock ändå inte vara fallet.

De bästa låtarna att ligga till - enligt dig?

Men vilken musik tycker du själv att skapar den bästa stämningen i sängkammaren, eller på bryggkanten, i blåbärsriset, i köket - var ni nu råkar befinna er? Och varför? Berätta i kommentarsfältet nedan!

Missa inte Yle Vegas erotiska afton onsdag 30.8 kl.20.03 - 22.00 där vi spelar just era favoritlåtar. Programledare: Sebastian Bergholm.

  • Live kl. 14.55: Regeringen svarar på frågor från studerande om coronaläget

    Talar om välbefinnande och framtidsutsikter.

    Regeringen vänder sig till studenterna med framtidshopp i dystra coronatider. När kan studenterna återvända till högskolorna, när nås de av vaccinet och finns det några jobb under studietiden och efter examen? Det kan bli frågor vid dagens coronainfo för studerande klockan 15. Svenska Yle streamar och rapporterar direkt.

  • Förslaget på en bro över järnvägen i Hangö norra röstades ner

    Plankorsningen i Hangö norra borde bli säkrare.

    Plankorsningen över järnvägen i Hangö norra borde rivas och ersättas med en mer trafiksäker lösning då Hangö-Hyvingebanan elektrifieras. Det anser Trafikledsverket som erbjuder sig att dela på kostnaderna med staden. Men majoriteten i stadsstyrelsen vill annorlunda.

Läs också