Hoppa till huvudinnehåll

Orkanen Harvey avtar i styrka - väntas ändå ligga kvar flera dagar

Orkanen Harvey har avtagit och klassas nu som en tropisk storm. Stormen drar som bäst över delstaten Texas med en hastighet på 40 meter per sekund.

Meteorologerna uppgraderade orkanen Harvey till kategori fyra tidigt på morgonen finsk tid. Då nådde den Texas kust.

Experter har varnat för att Harvey kan orsaka betydande skador. Över tvåhundratusen hushåll saknar nu el. Tiotusentals människor har har lämnat sina hem och tagit sig ifrån området.

Tomma brödhyllor i en matbutik i Houston, Texas den 24 augusti 2017 då människor förberett sig för orkanen Harvey.
Tomma brödhyllor i en matbutik i Houston, Texas den 24 augusti 2017 då människor förberett sig inför orkanen Harvey. Tomma brödhyllor i en matbutik i Houston, Texas den 24 augusti 2017 då människor förberett sig för orkanen Harvey. Bild: AFP / Lehtikuva Harvey,Houston,orkaner,Texas,USA,matbutik

Den amerikanska katastrofmyndigheten FEMA har uppmanat alla invånare att ladda sina telefoner och ladda ner myndighetens applikation för att få säkerhetsanvisningar och uppdaterade väderprognoser.

Harvey är den kraftigaste orkanen som dragit in över Texas sedan orkanen Carla år 1961.

Översvämningarna kan plåga Texas i flera dagar

Trots att den nu avtar i styrka förväntas orkanen orsaka rekordstora översvämningar i flera dagar framöver.

Orkanen för med sig kraftiga regn som kan orsaka livsfarliga översvämningar ända in i nästa vecka. Områden som ligger hundratals kilometer från kusten kan bli obeboeliga i veckor eller månader.

Myndigheterna har inte exakta uppgifter om hur många av stadens invånare som lämnat sina hem efter att myndigheterna uppmanat dem att frivilligt lämna staden.

En person står på en brygga vid vattnet och fotograferar vågor i Corpus Christi, Texas, den 25 augusti 2017 samtidigt som orkanen Harvey närmar sig.
En person står på en brygga vid vattnet och fotograferar vågor i Corpus Christi, Texas, den 25 augusti 2017 samtidigt som orkanen Harvey närmar sig. En person står på en brygga vid vattnet och fotograferar vågor i Corpus Christi, Texas, den 25 augusti 2017 samtidigt som orkanen Harvey närmar sig. Bild: EPA-EFE/DARREN ABATE orkaner,storm,Texas,USA,Harvey,Corpus Christi, Texas

Harvey utvecklades snabbt från ett tropiskt lågtryck till en livsfarlig orkan. Orkanen orsakar störtregn och översvämningar.

USA:s president Donald Trump har på begäran av Texas guvernör Greg Abbott utlyst katastroftillstånd i Texas. Det innebär att Texas kommer att få fullskalig statlig hjälp.

Källor: Reuters, AFP, AP.

Läs mera:

Kraftig orkan närmar sig Texas - tusentals evakueras

Orkanen Harvey tilltar i styrka och kan vara den kraftigaste stormen i USA på tolv år. Det amerikanska orkancentret NHC varnar för att stormen kan orsaka dödliga översvämningar.

Läs också