Hoppa till huvudinnehåll

Unga i Trumps USA: Vi är oroliga för vår framtid

Ett kollage av en bild på Donald Trump och ungdomarna Courtney Meola och Cristina Abel.
Ett kollage av en bild på Donald Trump och ungdomarna Courtney Meola och Cristina Abel. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström Donald Trump,Courtney Meola

Ungdomar är en av de grupper som är mest påverkade av politiken och som har minst makt över sin situation. Det är vår framtid det beslutas om, men vi är inte gamla nog att rösta, vi har ingen chans att bestämma vem som representerar oss och våra åsikter.

Ett av de största politiska valen är USA:s presidentval. USA är en stormakt och den amerikanska politiken har mycket inflytande över den globala politiken.

Saga Strandén håller uppe ett Yle-passerkort.
Saga Strandén går i Tölö gymnasium. Hon har en stark koppling till USA eftersom hon är till hälften amerikansk. Saga Strandén håller uppe ett Yle-passerkort. Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström yle nyhetsskolan

När Donald Trump valdes till president förra året var många chockade och upprörda. Som ung amerikan är jag oroad för min framtid, men eftersom jag är bosatt i Finland sitter jag inte mitt i smeten och är därmed inte lika direkt utsatt för konsekvenserna av Trumpadministrationens beslut som mina vänner i USA.

Courtney är rädd för att förlora de hälsovårdstjänster hennes familj använder

Courtney Meola från New York, som går i åttan, kommer från en liberal familj och definierar också sina egna politiska åsikter som liberala.

Courtney Meola.
Courtney Meola var rädd då hon fick veta att Donald Trump valdes till republikanernas presidentkandidat. Courtney Meola. Bild: Yle/Privat yle nyhetsskolan

Hon var både rädd och förvånad när hon fick reda på att Trump var Hillary Clintons motståndare i presidentvalet 2016. När Trump vann valet kändes det knappt verkligt.

Hela Courtneys familj har påverkats av Trumpadministrationens ogillande för organisationen Planned Parenthood eftersom familjen använder organisationens tjänster.

Planned Parenthood är en ideell organisation som erbjuder tjänster som bland annat mödrarådgivning. Planned Parenthood har 56 självständiga dotterbolag som driver över 600 hälsostationer runtom USA.

Trumpadministrationens försök att stoppa finansieringen av organisationen gör det svårare för de som behöver Planned Parenthoods stöd att använda deras tjänster.

Cristinas mamma kom olagligt till USA

Sextonåriga Cristina Abel från New York har starka åsikter om valet. När hon hörde att Trump var Clintons motståndare i valet tänkte hon att vi alla skulle råka illa ut. Hon förutspådde att USA skulle ta ett kliv bakåt i tiden.

Cristina.
Cristina Abel som är 16 år gammal förutspådde att USA tar ett kliv bakåt i tiden om Trump väljs till president. Cristina. Bild: Yle/Privat yle nyhetsskolan

Cristina tyckte att hennes rädslor förverkligades då Trump började ta tillbaka olika beslut som Obama administrationen hade fattat för att förbättra folks välmående och lika rättigheter.

Trumpadministrationen utfärdade till exempel en verkställande order för att upphäva “the Affordable Care Act”, också känd som “Obamacare”.

Cristina säger att en familjevän ringde gråtande till hennes mamma efter valet eftersom familjevännen inte visste vad som skulle hända med hens familj. Cristina uttryckte även oro för sin egen familj, hennes mamma kom till landet olagligt och har nu äntligen, efter flera år, börjat processen för att få medborgarskap.

Barack Obama pratar om Obamacare i Boston, Massachusetts i oktober 2013.
Barack Obamas hälsovårdsreform röstades i genom i Representanthuset år 2010. Barack Obama pratar om Obamacare i Boston, Massachusetts i oktober 2013. Bild: AOP USA,Massachusetts,Boston,Barack Obama,Patient Protection and Affordable Care Act,obamacare

Många hon känner var stressade över sin sjukförsäkring efter valet. Cristina var också själv stressad över sin situation då hon liksom Courtney använder Planned Parenthoods tjänster.

"Läskigt att regeringen bestämmer vad man får eller inte får göra med sin kropp"

Enligt Cristina finns det många saker som inte borde beslutas av de vita, heterosexuella männen som majoriteten av regeringen består av.

Ett exempel som ofta tas upp är abort, något som många tycker att alla borde ha möjligheten att göra på ett säkert och lagligt sätt. Men kvinnors rättigheter och rätt till att bestämma över sin egen kropp begränsas av regeringen.

Trumpadministrationens beslutsamhet att stoppa finansiering för organisationer som Planned Parenthood, som försöker främja välmående och hälsovård, påverkar framför allt unga kvinnor, menar Cristina.

- Min framtid som kvinna ser inte så ljus ut i USA, säger Cristina.

Trumps planer på att ersätta Obamacare och ersätta den med en egen sjukvårdsreform har lockat många demonstranter. Den här bilden är tagen den 5 maj i New York.
I maj demonstrerade amerikaner mot Trumpcare. Trumps planer på att ersätta Obamacare och ersätta den med en egen sjukvårdsreform har lockat många demonstranter. Den här bilden är tagen den 5 maj i New York. Bild: EPA/JUSTIN LANE Donald Trump,demonstrationer (samhälleliga händelser),USA

Courtney säger att hon inte upplever samma svårigheter som vuxna kvinnor eftersom hon bara är fjorton. Men att veta att regeringen sitter och bestämmer om vad hon får och inte får göra med sin kropp är läskigt, säger Courtney.

Fastän vår framtid verkar osäker och läskig med en man som Trump vid makten så behöver vi inte ge upp hoppet om den. I alla tider har det funnits de som strävat efter rättvisa och jämlikhet.

Även nu, medan Trumpadministrationen försöker ersätta Obamacare och förbjuda flyktingar att ta sig in i landet, finns det människor som kämpar emot.

Militärer deltar i Prideparaden i San Diego i mars 2017.
HBTQ+-rörelsens Pridemånad kämpar för jämlikhet. Militärer deltar i Prideparaden i San Diego i mars 2017. Bild: DAVID MAUNG san diego

Ett konkret exempel på detta är Women’s March on Washington som samlade hundratusentals människor i huvudstaden Washington för att protestera mot kvinnors och minoriteters rättigheter dagen efter att Donald Trump svor sin presidented.

Dessutom har vi HBTQ+ (eng. LGBTQ+) rörelsen, vars Pridemånad firades på våren. Parader och festivaler som firar kärlek och jämlikhet pågick runt hela världen.

Pride firar att man har modet att stå upp för den man är, men stöder också dem som inte ännu öppet kan vara den de är. HBTQ+ rörelsen har alltid kämpat för jämlikhet och acceptans, och kommer fortsätta göra oberoende av hur regeringen ser ut eller vad de försöker göra.

Artikeln är skriven av Saga Strandén inom ramen för Svenska Yles projekt Nyhetsskolan.

Läs också

Nyhetsskolan

 • Sju frågor du ska ställa för att veta om en nyhet är sann eller falsk

  Börja med frågorna vad, hur, varför, var och när?

  Medieanvändningen har förändrats på grund av nätet. Tyvärr kryllar det av lögner och det är lätt att manipulera människor som inte kan skilja på sant och falskt. Det är på vars och ens eget ansvar att vara källkritisk. Trovärdig media och läskunniga väljare hör till fundamenten för vår demokrati.

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.

Nyligen publicerat - Nyhetsskolan