Hoppa till huvudinnehåll

Forskare varnar för fisk från sura, bruna insjöar

Abborre i nät
Abborre i nät Bild: YLE/Arja Lento abborre

Fisk från humusrika insjöar kan innehålla för höga halter kvicksilver, visar forskning som Finlands Akademi har finansierat.

Kvicksilverhalterna kan vara så höga att fisken är skadlig att äta.

Det gäller fisk från små sura insjöar med mörkbrunt vatten - sjöar som Finland är fullt av.

Humus färgar vattnet brunt

Höstbild av Bruksträsket i Svartå bruk
Höstbild av Bruksträsket i Svartå bruk Bild: Yle/Maria Wasström Västnyland,Svartå slott,Svartå Ån,vattendrag,höst,höstfärger,sjöar,Lojo sjö,Bruksträsket

Den bruna färgen på vattnet beror på den höga humushalten. Särskilt vid regn rinner vatten från kärr och torvområden ut i sjöarna och färgar vattnet brunt.

Forskarna har kommit fram till att ju mer humus det finns i sjön, desto mer kvicksilver påträffas i fiskköttet.

De här fiskarna innehåller samtidigt mindre nyttiga fettsyror, eller så kallade omega-3-fetter.

Forskare äter inte fisk från bruna insjöar

Docenten och universitetslektorn Sami Taipale säger att han personligen inte äter fisk från bruna, humusrika sjöar.

- Trots att man nu undersökt kvicksilverhalten bara i abborrar kan man på grund av rönen dra slutsatsen att det gäller andra rovfiskar också, som till exempel gäddan.

Det mörka vattnet i sjöarna gör också att fiskarna växer långsammare, och deras föda är sämre, säger Taipale.

Siklöjan ett undantag

Strömmingar i fisklåda på torget.
Siklöjan får grönt ljus av forskarna Strömmingar i fisklÃ¥da pÃ¥ torget. Bild: Yle/Arja Lento siklöja
Det enda undantaget är siklöjan (Coregonus albula), eller mujkan. De växer snabbt och hinner inte samla på sig så höga gifthalter, som till exempel abborren och gäddan.

Det är ändå svårt att bedöma hur mycket fisk man bör äta för att risknivåerna ska börja närma sig.

- Det är mycket individuellt, och det är sällan människan får några direkta symptom. Ofta fiskar folk mera på semestern, och återgår till annan föda då vardagen börjar, säger professor Hannu Kiviranta på Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Dioxiner i Östersjöfisk

Ett flöte till ett metspö ligger på en vattenyta bredvid några vasstrån.
Ett flöte till ett metspö ligger på en vattenyta bredvid några vasstrån. Bild: Mostphotos mete,fiske,sommar,Flöte

Om fisk i insjöar hotas av metylkvicksilver så är Östersjöfisken utsatt för hälsofarliga dioxiner och PCB-föreningar.

Ju äldre fisken är, desto större mängder främmande ämnen har den hunnit samla på sig.

På grund av riskerna har Livsmedelssäkerhetsverket Evira kommit med följande rekommendationer.

  • Barn, unga och personer i fertil ålder kan äta strömming som orensad är över 17 cm lång eller alternativt lax eller öring fångad i Östersjön endast 1-2 gånger i månaden.
  • Barn, unga och personer i fertil ålder kan äta gädda fångad i insjöar eller havet endast 1-2 gånger i månaden.
  • Gravida kvinnor och ammande mödrar borde inte alls äta gädda, eftersom den samlar på sig kvicksilver.
  • Det rekommenderas att personer som dagligen äter fisk fångad i insjöområden minskar sin konsumtion av också andra rovfiskar som samlar på sig kvicksilver. Sådana fiskar är utöver gäddan också stora abborrar, gösar och lakar.

Kari Ikävalko/Yle Uutiset

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes