Hoppa till huvudinnehåll

Gratis studier för alla: Allt fler utländska studenter väljer Tyskland

Människor utanför ingången till universitetet Erlangen i Tyskland. Vid universitetet Erlangen studerar för tillfället 4 600 utländska studeranden. De allra flesta av dem kommer från länder utanför EU.
Vid universitetet Erlangen studerar för tillfället 4 600 utländska studeranden. De allra flesta av dem kommer från länder utanför EU. Människor utanför ingången till universitetet Erlangen i Tyskland. Vid universitetet Erlangen studerar för tillfället 4 600 utländska studeranden. De allra flesta av dem kommer från länder utanför EU. Bild: Johnny Sjöblom/Yle Erlangen,Tyskland,universitet,Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg

Under de senaste åren har de blivit fler och fler. Antalet utländska studerande vid universiteten i Tyskland slår hela tiden nya rekord. Där andra länder, som till exempel Finland inför terminsavgifter för studerande från länder utanför EU, fortsätter Tyskland locka med gratis studier.

Det är en våg av unga mänskor som sköljer över staden. Från tåget, genom stationshallen, ut mot staden i riktning Universitätsstrasse, en gata som verkligen gör skäl för sitt namn. På båda sidor kantas den nästan uteslutande av byggnader som tillhör universitetet.

Och trots att man inte skulle befinna sig på universitetsgatan, så är det också annars svårt att missa att Erlangen är en studiestad.

På cirka 100 000 invånare räknar man nämligen omkring 25 000 studenter, under de senaste åren också allt fler från utlandet.

– Att studera i Tyskland har varit min dröm redan länge. Man har den mest stabila ekonomin i Europa och jag hoppas förstås att jag hittar ett jobb här.

Kuo-Chun Chung och El Mehdi Lemnaouar trivs bra i Erlangen.
Kuo-Chun Chung och El Mehdi Lemnaouar trivs bra i Erlangen. Kuo-Chun Chung och El Mehdi Lemnaouar trivs bra i Erlangen. Bild: Johnny Sjöblom/Yle Erlangen,Tyskland,studerande

– Och så är det ju inte så långt från mitt hemland Marocko, tillägger Mehdi Lemnaouar som studerar på en engelskspråkig ingenjörslinje för kommunikation och multimedia.

– Jag valde Tyskland för att jag studerar maskinteknik. Redan som barn hade jag ett stort intresse av tyska bilar och därför ville jag nu komma hit och se själv hur tyska märken är så framgångsrika, säger Kuo-Chun Chung från Taiwan.

Kina och Indien i topp

Jag träffar de två unga herrarna vid foten av statyn över markgreve Friedrich av Brandenburg-Bayreuth. Det var han som år 1743 grundade universitetet i Erlangen, dagens Friedrich-Alexander-Universität med säte i Erlangen och Nürnberg.

Av de omkring 40 000 studenterna vid universitetet kommer över 4 600 från utlandet, de allra flesta från länder utanför EU.

Flest utländska studenter har man från Kina, följt av Turkiet, Indien och Ryssland. I topp tio hittar man bara två EU-länder, nämligen Italien och Österrike. När det gäller de utländska studenterna i hela Tyskland är det ungefär samma länder som finns högst upp.

Cyklar parkerade på gatan. Där det finns cyklar finns det studenter. Också för utländska studenter står cykeln högt upp på införskaffningslistan.
Där det finns cyklar finns det studenter. Också för utländska studenter står cykeln högt upp på införskaffningslistan. Cyklar parkerade på gatan. Där det finns cyklar finns det studenter. Också för utländska studenter står cykeln högt upp på införskaffningslistan. Bild: Johnny Sjöblom/Yle cyklar,universitet,studerande

En stor del av de utländska studenterna har lockats till Erlangen och Tyskland för att studierna är gratis.

– Att det i Tyskland inte finns några terminsavgifter var för oss båda absolut avgörande. Här behöver man bara betala för levnadskostnaderna, säger Mehdi Lemnaouar och Kuo-Chun Chung.

– Jag hade redan beviljats en studieplats i Storbritannien, men valde att inte ta den då det skulle ha kostat mig tusentals pund, säger Mehdi Lemnaouar och tillägger att utbildningen han nu får dessutom håller en mycket hög standard.

Slopade avgifter diskuteras igen

I Tyskland ligger de politiska besluten om universiteten i högsta grad hos de 16 delstaterna. Ännu för några år sedan hade flera delstater terminsavgifter, som gällde alla studenter oberoende av om de kom från Tyskland eller från utlandet.

För universiteten i Bayern avskaffades terminsavgifterna år 2013 och finansieringen kommer nu direkt från delstaten i stället.

– Att vi inte har några terminsavgifter ger säkert en viss fördel i konkurrensen med andra länder, i synnerhet när det gäller de studenter som inte har så mycket pengar och som kanske därtill måste betala höga avgifter i hemlandet, säger professor Friedrich Paulsen som är vicepresident med ansvar för utbildningen vid universitetet.

Han ser ändå att den hårdaste konkurrensen står mellan universiteten i Tyskland och för att kunna häva sig i den här kampen, i synnerhet gentemot universiteten i storstäderna måste man våga satsa.

– Vi har än så länge relativt få utbildningar på engelska om man jämför med vissa andra tyska universitet. Vi har märkt att det kan bli en hel del problem i de fall då utländska studenter genast ska börja studera på tyska.

Att studierna för alla utlänningar alltid kommer att vara gratis är ändå inte att räkna med.

I delstaten Baden-Württemberg vill man nu på nytt införa terminsavgifter för studerande från länder utanför EU. Avgiften är planerad att ligga på 1 500 euro per termin.

Professor Paulsen tror ändå inte att värst många delstater kommer att följa exemplet, eller att avgifterna i så fall skulle bli så höga att de avskräcker folk från att komma.

Studenter för tyska behov

År 2015 studerade i Tyskland för första gången över 300 000 utländska studenter, en ökning på sju procent jämfört med situationen två år tidigare.

I flera utredningar från de senaste åren har Tyskland blivit ett av de mest attraktiva länderna för utländska studenter.

Ur tysk synvinkel ser man samtidigt gratisstudierna och de många internationella studenterna som ett sätt att vinna mer inflytande i världen, i synnerhet på det ekonomiska området.

I Tyskland finns lediga arbetsplatser och vi behöver arbetskraft, så det är klart att man samtidigt försöker få folk att stanna här för att jobba.― Professor Friedrich Paulsen, vicepresident med ansvar för utbildning vid universitetet i Erlangen.

Dessutom dras man i Tyskland med en snabbt åldrande befolkning och genom värvningar från utlandet hoppas man förstås kunna hålla industrin konkurrenskraftig också i framtiden.

– I Tyskland finns lediga arbetsplatser och vi behöver arbetskraft, så det är klart att man samtidigt försöker få folk att stanna här för att jobba.

I samband med att många av studenterna kommer för att stanna frågar man sig förstås också i vilken grad Tyskland bidrar till en hjärnflykt från studenternas hemländer.

Friedrich Paulsen ser att det inom universitetsvärlden alltid finns flyttningsrörelser.

– För ett antal år sedan talade man om samma sak här i Tyskland, att de skarpaste hjärnorna söker sig till USA och Storbritannien. Nu har vi igen en situation där det politiska läget i de här två länderna gör att många tyskar flyttar tillbaka.

– Av de utländska studenter som nu kommer hit väljer ju många också att åka tillbaka. Genom dem som väljer att åka hem igen har vi dessutom en möjlighet att knyta viktiga internationella kontakter, säger Paulsen.

Öl och punktlighet

I ett café i centrum av Erlangen träffar jag Sunil Gopalakrischna från Indien. Han har bott i Tyskland i snart tre år och han är på slutrakan av sina ingenjörsstudier.

– Vi är den sortens typer som verkligen vill bli ingenjörer och jobba för industrin. För företagen är det på sätt och vis en form av outsourcing, men för mig betyder det att jag får en examen från Tyskland och det är jag tacksam för, säger Gopalakrischna.

Sunil Gopalakrischna har studerat i Tyskland sedan år 2014.
Sunil Gopalakrischna har studerat i Tyskland sedan år 2014. Sunil Gopalakrischna har studerat i Tyskland sedan år 2014. Bild: Johnny Sjöblom/Yle Tyskland,studerande

Också han hoppas kunna stanna för att arbeta i Tyskland i några år. Att stanna permanent vill han ändå inte.

– Att studera här ger samtidigt en möjlighet att lära känna en ny kultur. Jag vill ta vara på chansen och lära mig så mycket nytt som möjligt, både när det gäller det kommande yrket och landet jag studerar i.

– Här måste man alltid vara punktlig och organiserad och för egen del har det gjort gott, säger Mehdi Lemnaouar.

Kuo-Chun Chung har å sin sida hittat ett tyskt sätt att bygga upp nätverk.

– Innan jag kom hit drack jag ingen öl, men det har lite ändrat. Jag har märkt att när man tar en öl kommer man snabbt i kontakt med andra mänskor, skrattar Kuo-Chun Chung.