Hoppa till huvudinnehåll

Inne i Heidi Lunabbas flytande bastu syns Lovisaviken på tak och väggar

Konstnär ror ut till sin flytande bastu.
Konstnär ror ut till sin flytande bastu. Bild: Yle/Mikael Kokkola Bastu,Lovisaviken,camera obscura,heidi lunabba

Konstprojektet Sauna Obscura ligger hela september förtöjd vid en boj utanför Skeppsbron i Lovisa. Skönt bad och en vacker bildström skapar en sällsynt bastuupplevelse.

Lovisaviken ligger stilla. Den lite ranka roddbåten tar oss raskt ut mot den flytande bastun. Konstnär Heidi Lunabba hanterar vant årorna och berättar samtidigt om sitt projekt.

- Att ro ut till sin bastu och börja elda är nog det bästa man kan göra på sin arbetstid, säger hon. Jag är jätteglad att den är sjösatt igen.

Inne i en flytande bastu med eld i ugnen.
Inne i en flytande bastu med eld i ugnen. Bild: Yle/Mikael Kokkola Bastu,Lovisaviken,camera obscura,heidi lunabba

Bastun är byggd 2004 och har guppat omkring på många olika ställen. De senaste två åren har den dock varit strandad på grund av att pontonerna inte var i skick.

Men nu, tack vare sponsorer, flyter Lunabbas bastu igen och tjänar som en allmän tillfällig bastu i Lovisa. Hennes nya hemort.

- Det här är den första större konstgrejen jag gör här i Lovisa och bastun var ju också mitt första större konstprojekt.

Lovisaborna fick premiärbada i Sauna Obscura senaste veckoslut.

- Det är alltid de modigaste och mest nyfikan som först dyker upp. Sen brukar de komma på nytt med sina vänner. Sen blir vi fler och fler.

camera obscura inne i en bastu.
Heidi Lunabba och linsen som vänder uppochner på allting. camera obscura inne i en bastu. Bild: Yle/Mikael Kokkola Bastu,Lovisaviken,camera obscura,heidi lunabba

Vi angör efter en smärre kollision. Roddbåten, bastun och passagerna klarar sig oskadda. Att bli intervjuad och ro har sina sidor.

Hela september går det bra för bastuvänner att bada och begrunda bildströmmen som avspeglas inne i bastun.

- Då vi sitter och badar avtecknar sig landskapet utanför på inte bara väggarna utan också på oss som badar, säger Heidi Lunabba. Det ger en dimension till åt badupplevelsen.

En flytande bastu.
En flytande bastu. Bild: Yle/Mikael Kokkola Bastu,Lovisaviken,camera obscura,heidi lunabba

Hela den avlånga bastubyggnaden är konstruerad som en jättelik camera obscura. Genom två små linser reflekteras omgivningen runt bastun på tak och väggar. Bilden är uppochner vänd.

- Tar några av bastubesökarna sig ett dopp i Lovisaviken kan vi som är kvar inne i bastun se dem simma omkring på väggarna.

Sauna Obscura har öppet på torsdag eftermiddagar och under veckosluten i september.

Mer information finns att ta del av på konstnärens hemsida.


Livboj på flyttande bastu.
Livboj på flyttande bastu. Bild: Yle/Mikael Kokkola Bastu,Lovisaviken,camera obscura,heidi lunabba

Läs också