Hoppa till huvudinnehåll

Ödet avgjorde yrket – slumpen arbetsplatsen

Karin Björk
Karin Björk sjöfart,sjökaptener,Greenpeace,Jakobstad,styrman,Karin Björk

23-åriga Karin Björk från Jakobstad skulle egentligen inte bli sjökapten. Men ödet ville annorlunda och nu seglar hon tillsammans med Greenpeace iväg på segelbåten Rainbow Warrior.

Efter gymnasiet visste inte Björk vad hon skulle studera. Men eftersom hon är stor vän av sjön och växte upp som sjöscout sökte hon till sjömansskola.

- Jag tänkte att så länge jag funderar på vad jag egentligen ska göra så kan jag gå ett år på skolan. Bara för att se vad det handlar om. Något mera vettigt kommer jag på under tiden, säger Björk.

Förste styrman Fernando, andre styrman Karin Björk, matros Shuan och tredje styrman Amrit under ett välgörenhets lopp i Algeciras som Björk deltog i under fritiden.
Karin Björk (andra från vänster) jobbar för Greenpeace tillsammans med Fernando (t.v.), Shuan och Amrit. Förste styrman Fernando, andre styrman Karin Björk, matros Shuan och tredje styrman Amrit under ett välgörenhets lopp i Algeciras som Björk deltog i under fritiden. Bild: Foto: Privat. Karin Björk

Men redan efter första praktiktiden blev hon biten.

- Just nu skulle jag inte kunna tänka mig att göra något annat. Blandningen av det teoretiska och praktiska passar mig och det har varit roligt och lärorikt.

"Meningsfullt arbete"

Björk är nyligen hemkommen från att ha arbetat som andre styrman på fartyget Esperanza som hör till Greenpeaceflottan.

- Det skedde också av en slump men var ett väldigt roligt och meningsfullt arbete. Därför beslöt jag mig också för att nu åka på nytt.

Fartyget Esperanza som tillhör Greenpeace-flottan.
Fartyget Esperanza. Fartyget Esperanza som tillhör Greenpeace-flottan. Bild: Foto: Privat. Greenpeace,esperanza

I somras rörde sig Esperanza på Medelhavet, vid spanska kusten.

- I södra Spanien förde Greenpeace kampanj mot plast i haven och dessutom mot bebyggelse på Naturaområden vid kusten.

Det var ingen självklarhet att Björk började arbeta med Greenpeace.

- Jag blev färdig med studierna och sökte massor med jobb. Jag fick en del erbjudanden men tack vare uppmuntran från besättningen som jag jobbade med just då, blev jag övertygad om att åtminstone testa på.

Nu seglar Björk iväg på Rainbow Warrior som för tillfället ligger i Cypern. Destinationen är Indien.

- Jag har beslutat att stiga på för tre månader i taget. Så långa törnar gör man per gång.