Hoppa till huvudinnehåll

Israel anklagar Iran för missilbygge i Syrien - hotar att bomba Assads palats

Netanyahu framförde sina anklagelser och hotelser mot Iran under ett möte med FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i Israel
Netanyahu framförde sina anklagelser och hotelser mot Iran under ett möte med FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i Israel Netanyahu framförde sina anklagelser och hotelser mot Iran under ett möte med FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i Israel Bild: EPA-EFE/Heidi Levine Israel,Benjamin Netanyahu,António Guterres

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu anklagar Iran för att bygga anläggningar i Syrien där man kan bygga missiler som kan användas mot Israel.

Netanyahu sade under ett möte med FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i Jerusalem, att Iran använder Syrien "för att befästa sitt mål att förstöra Israel."

- Iran bygger anläggningar för att producera träffsäkra missiler för det syftet, både i Syrien och Libanon. Detta är något som Israel inte kan acceptera och som FN inte borde acceptera, konstaterade Netanyahu.

Netanyahu varnade förra veckan att Israel är redo att agera på egen hand för att motarbeta Irans ökade militära närvaro i Syrien.

Missilfabrik i norra Syrien?

Israelisk tv visade nyligen satellitbilder av en halvfärdig anläggning i nordvästra Syrien som påstods vara en fabrik för tillverkning av långdistansmissiler.

Israel har många gånger anklagat Iran för att ha förstärkt sin regionala ställning under det över sex år långa kriget i Syrien.

Israelerna befarar att Iran får tillgång till bestående militärbaser, särskilt på de omstridda Golanhöjderna i Syrien, om Bashar al-Assad vinner kriget.

Israel har också flera gånger bombat mål på den syriska sidan av Golanhöjderna under de senaste åren.

Kan bomba Assads palats i Damaskus

Tidningen Jerusalem Post citerar en högt uppsatt, anonym israelisk tjänsteman som säger att man har varnat Ryssland för risken att Iran får en allt starkare ställning i Syrien.

Det är till och med är möjligt att Israel bombar president Bashar al-Assads palats i Damaskus om varningarna inte tas på allvar, enligt den anonyma regeringstjänstemannen.

Israel lär har också ha framfört sina farhågor och hotelser till Syriens bundsförvant Ryssland då Netanyahu träffade president Vladimir Putin förra veckan i Sotji.

Han lär då ha varnat Putin för att ingen bestående fred är möjlig i Syrien om Iran tillåts få ett fotfäste i landet.

Israel har bombat Syrien flera gånger under krigets gång men har vanligtvis inte velat kommentera attackerna som oftast har riktats mot iranska missiltransporter via Syrien till Hizbollahmilisen i Libanon.

Källor: AP, Reuters, Jerusalem Post