Hoppa till huvudinnehåll

Kenya försöker minska de växande skräpbergen genom att förbjuda plastkassar

En improvisorisk fotboll tillverkad av plastpåsar.
Det finns ett överflöd av plastskräp i Kenya. En improvisorisk fotboll tillverkad av plastpåsar. plastavfall,plastkassar,Kenya

Kenya har infört ett förbud på icke nedbrytbara plastpåsar. Den som bryter mot den nya lagen riskerar böter upp till 38 000 amerikanska dollar, eller fyra års fängelse.

Förbudet gäller användning, tillverkning samt import av plastpåsar. Ett undantag är ändå påsar som är ämnade för industriellt bruk.

Myndigheterna i Kenya menar att förbudet behövs eftersom plastpåsarna är ett stort miljöproblem. I dagens läge ligger en hel del plastpåsar och skräpar på gator, soptippar och i naturen.

Utöver de estetiska problemen bidrar plastpåsar till spridning av malaria och denguefeber, i och med att plastpåsar fyllda med vatten är underlag för myggor att lägga ägg i.

Tredje gången gillt går förbudet igenom

Kenya har redan tidigare försökt förbjuda plastpåsar. År 2007 och 2011 misslyckades försöken men nu ska det bli verklig förändring.

Kenya är inte det första landet att förbjuda traditionella plastpåsar. Flera afrikanska länder har redan infört förbud och punktbeskattning på plastpåsar.

Bland annat Kamerun, Mali, Tanzania, Guinea-Bissau, Uganda, Etiopien och Rwanda har infört förbud på plast.

Förbudet har skapat en svart marknad i Rwanda

Rwanda var ett av de första länderna i världen som införde ett förbud på plastpåsar. Förbudet har varit i kraft sedan år 2008, alltså i snart ett decennium.

Förbudet har tvingat företagare att börja använda andra material, som papperspåsar. I och med att plast fortfarande är ett av de billigaste förpackningsmaterialen har en svart marknad för plast uppstått i Rwanda.

I ett reportage av France24 från 2013 kan man se att företagare köper plastpåsar som är maskerade som papperspåsar för att de är billigare än de vanliga papperspåsarna.

Källor: AP, The Huffington Post, The Economist, The Guaridian.