Hoppa till huvudinnehåll

Lerskredet i Sierra Leone krävde tusen liv

Gravar grävs inför en massbegravning i Freetown.
Massbegravningar har ordnats för det stora antalet omkomna. Gravar grävs inför en massbegravning i Freetown. Bild: ERNEST HENRY Sierra Leone

Tusen människor dog eller saknas fortfarande efter lerskredet i Sierra Leone i mitten av augusti. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Enligt tidigare uppgifter dog 450 människor då ett lerskred och översvämningar drabbade huvudstaden Freetown.

De nya uppgifterna kommer från en minnesceremoni som ordnades för dödsoffren. Där ska både en präst och en lokal ledare ha talat om 1000 dödsoffer.

De flesta invånare i Freetown låg och sov då delar av berget Sugar Loaf Mountain till följd av kraftiga regn rasade ner över deras hus.

Räddningsarbetet har fördröjts eftersom de kraftiga regnen fortfarande pågår. Regnperioden i Sierra Leone tar inte slut förrän i oktober.

Humanitär katastrof - vädjar om internationell hjälp

Fattigdomen i landet förvärrar situationen ytterligare. Många av bostadsområdena i Freetown är bristfälligt byggda och saknar avloppssystem, vilket gör dem särskilt känsliga för översvämningar.

Förödelse efter lerskredet i Freetown.
Förödelse efter lerskredet i Freetown. Bild: ERNEST HENRY Sierra Leone,Freetown,lerskred

Omkring 3000 människor förlorade sina hem i något som nu betecknas som en humanitär kris. Risken för att sjukdomar sprids med översvämningarna är dessutom ett växande orosmoln.

Sierra Leone har vädjat om akut internationell hjälp. EU har hittills bidragit med 300 000 euro.

Källor: AP, BBC

Läs också