Hoppa till huvudinnehåll

Miljonsatsning ska vända på skutan i Vasa hamn

En av pirerna i Vasa hamn är inte i bruk. På bilden ser man ett tomt lastbilssläp på den ogräsbevuxna piren. I bakgrunden står färjan Wasa Express.
En av pirerna i Vasa hamn. En av pirerna i Vasa hamn är inte i bruk. På bilden ser man ett tomt lastbilssläp på den ogräsbevuxna piren. I bakgrunden står färjan Wasa Express. Bild: Yle/ Axel Brink Vasa

Förra året gick Vasas och Umeås gemensamma hamnbolag ordentligt på förlust. Nu finns planer på att förlänga kajen i Vasa hamn, för att öka mängden godstransporter.

Kvarken ports visade förra året ett minusresultat på ungefär 700 000 euro.

Orsaken till förlusten är bland annat att det går färre godstransporter. Den trenden ska man vända på med en längre kaj i Vasa hamn.

- Vi ska förlänga den nuvarande kajen, så att den kan ta samtidigt två fartyg. Men ännu viktigare är det att vi ska ha en Ro-ro-rampplats för multifunktionella fartyg som ska på bästa möjliga sätt stöda det lokala energiklustret och deras exporttrafik, konstaterar vd:n Matti Esko.

Matti Esko är vd för Kvarken ports. På bilden bär han en gul skyddsväst och står där fordon kör ombord på Wasaline. I bakgrunden ser man en gammal passagerargång, en pir och ett fraktfartyg.
Vd Matti Esko. Matti Esko är vd för Kvarken ports. På bilden bär han en gul skyddsväst och står där fordon kör ombord på Wasaline. I bakgrunden ser man en gammal passagerargång, en pir och ett fraktfartyg. Bild: Yle/ Axel Brink Vasa

- Våra faciliteter har inte varit så bra, men man har utvecklat dem bit för bit. Sista biten är nu att vi satsar också lite på kajstrukturen. Sedan har vi alla bitar på plats.

Kan stå färdig om några år

Satsningen i Vasa hamn kommer att kosta ungefär 10 miljoner euro. Också i Umeå hamn ska man förbättra kajstrukturen med en ny containerkaj som beräknas kosta ungefär 40 miljoner euro.

Hamnbolaget har redan fört diskussioner med Vasa stads representanter och tanken är att kajen ska stå färdig 2020.

- Man har inte fattat något slutgiltigt finansieringsbeslut, men vi har redan i ett år haft färdiga ritningar. Vi är färdiga att börja så snabbt som möjligt.