Hoppa till huvudinnehåll

Över 130 människor i södra England drabbade av "mystisk dimma"

Folk både på och under stupet Sevens Sisters i East Sussex drabbades av svidande ögon och andningsbesvär på söndagen
Folk både på och under stupet Sevens Sisters i East Sussex drabbades av svidande ögon och andningsbesvär på söndagen Folk både på och under stupet Sevens Sisters i East Sussex drabbades av svidande ögon och andningsbesvär på söndagen Bild: EPA PHOTO/PRESS ASSOCIATION-BRIGHTON ARGUS/STEPHEN LAWRENCE Storbritannien,England,Seven Sisters

Över 130 människor i grevskapet Sussex i sydöstra England fick vård efter att en mystisk dimma från havet orsakade omfattande luftvägsbesvär bland folk som rörde sig vid kusten på söndag.

Invånare på slätten Birling Gap intill det berömda stupet Seven Sisters, evakuerades efter att drabbade klagade över besvär med andningen och svidande ögon.

En del klagade också över irritation i hals och ögon efter att de hade vandrat på stranden i dimman som svepte in över havet.

Sammanlagt 133 människor vårdades för andningsbesvär, enligt lokala hälsovårdskällor.

- Sex patienter uppvisade till en början smärre symptom. På kvällen hade över hundra patienter vårdats i sjukhuset i Eastbourne, säger den lokala hälsovårdsmyndigheten i ett uttalande,.

- Vi blev medvetna om ett riskfyllt moln som rörde sig från Birling Gap till Eastbourne på söndagen, sägs det i uttalandet.

Polisen varnade för en skadlig dimma och uppmanade folk att hålla dörrar och fönster stängda.

Stupet Seven Sisters ligger vid slätten Birling Gap i grevskapet East Sussex i södra England
Stupet Seven Sisters ligger vid slätten Birling Gap i grevskapet East Sussex i södra England Stupet Seven Sisters ligger vid slätten Birling Gap i grevskapet East Sussex i södra England Bild: EPA/GERRY PENNY East Sussex,Eastbourne,Birling Gap

Eastbourne som är det största samhället i området ligger knappt åtta kilometer från det populära turistmålet the Seven Sisters.

De flesta som drabbades befann sig antingen på stranden eller på toppen av stupet som ligger 29 meter över havet.

Myndigheterna har inte ännu lyckats slå fast vad molnet kan ha bestått eller orsakats av.

En reporter för tidningen the Guardian som besökte stupet på söndagen med sin fru beskriver hur ovanligt tjock dimma lade sig över stranden under stupet.

- Den var väldig. Du kunde se ner över Eastbourne och se hur dimman nådde pirens topp. Vi gick ner till Birling Gap vid halv femtiden och våra ögon började svida och tåras omedelbart, beskriver reportern Ian Cobain.

Myndigheterna fortsätter att utreda vad som kan ha orsakat det mystiska molnet, samtidigt som tusentals turister väntas till kusten på måndag som också är en helgdag.

Källor: Guardian, BBC

Läs också