Hoppa till huvudinnehåll

Petla: Potatisskörden blir mindre än normalt

Potatis tas upp
Potatis tas upp Bild: Mostphotos / Alexander Blinov trädgårdsskötsel (arbete),potatis,jordbruk

Den finländska potatisskörden är 2-3 veckor försenad och skörden ser ut att bli cirka 20 procent mindre än normalt, säger direktör Jussi Tuomisto vid Potatisforskningsanstalten Petla till Yle nyheter.

Skörden försenades av den kalla starten på sommaren. Natten till söndag sjönk dessutom temperaturen i Ylistaro nära Seinäjoki till minus 1,5 grader, vilket enligt Tuomisto innebär skördeskador i området.

Under normala år blir den finländska potatisskörden 600 - 700 miljoner ton, men i år kan skörden enligt Tuomisto stanna på 500 miljoner ton eller rent av mindre än så.

Vid stora stora potatisodlingar kan gårdsägarna bli tvungna att börja skörda för tidigt för att hinna ta upp potatisen före oktober då risken för köldnätter ökar.

Skördar man för tidigt blir kvaliteten på potatisen sämre.

Tuomisto bedömer enligt tidningen Maaseudun Tulevaisuus att Finland måste importera mera potatis än normalt under vintern. I mellersta Europa finns det enligt honom gott om potatis även om skörden inte var på toppnivå där heller.

Läs också