Hoppa till huvudinnehåll

Säkerhetsläget präglar också budgetförhandlingarna

Bild på 50 euros sedel.
Bild på 50 euros sedel. Bild: Ismo Pakarinen / All Over Press beskattning,pengar,euro,konsumtion,löner,skatt,lön

Beskattningen av inkomster är på tapeten inför regeringens budgetförhandlingar på onsdag och torsdag. Trycket att göra något för löntagarna är stort, trots att det finns mycket lite att dela ut.

Knivdådet i Åbo kastade sin skugga över regeringspartiernas sommarmöten. Mest handlade diskussionerna om behovet att granska asylprocessen. Säkerhetssituationen tangeras också i budgetförhandlingarna.

Regeringen har redan lovat bland annat polisen och skyddspolisen en del pengar, men regeringspartierna har ett behov att åtminstone diskutera ytterligare satsningar på säkerheten.

Lindrad inkomstskatt på agendan

I övrigt är beskattningen en stor fråga. Ska inkomstskatten sänkas, och hur mycket i så fall?

Centerpolitikerna har varit restriktiva i sina uttalanden, medan Samlingspartiet och Blå riksdagsgruppen vill sänka skatterna.

Blå riksdagsgruppen vill sänka speciellt små- och medelinkomsttagarnas beskattning, medan Samlingspartiet vill att alla inkomstgrupper ska beröras.

Skattehöjningar kan bli av

Många tror att inkomstskatten sänks en aning, medan det kan bli höjningar i en del andra skatter.

Tobaks-, alkohol-, el- och bensinskatten är möjligheter.

En höjning av fastighetsskatten kan också vara på väg.

Solidaritetsskatten en fråga för sig

Centern har ett behov att profilera sig och visa att man inte bara talar för rika och välbärgade. Partiet har talat mycket om en höjning av garantipensionen och att den tillfälligt sänkta gränsen för vem som ska betala solidaritetsskatt ska bestå i två år till.

Samlingspartiet vill satsa på utbildning och anser att uppståndelsen kring solidaritetsskatten är ett publicitetstrick, eftersom den ekonomiska betydelse är förhållandevis liten.

- Det viktigaste är att sänka inkomstskatten skatteskalan ut. Solidaritetsskatten verkar vara mer en symbolfråga, sade riksdagsledamoten Juhana Vartiainen (Saml) på riksdagsgruppens sommarmöte i S:t Michel förra veckan.

Solidaritetsskatten är i praktiken en höjning av den progressiva förvärvsinkomstskatten. Nu berör den personer som tjänar mer än 72 300 euro i året.

Familjeledigheter, företagsstöd

Familjeledigheterna var mycket på tapeten ännu för några veckor sedan. Regeringen gör ett försök att starta en reform av systemet.

De sysselsättande åtgärderna fortsätter och regeringen hoppas kunna berätta något nytt i samband med budgetförhandlingarna.

Det är oklart om regeringen vågar röra företagsstöden, vilket tidigare var meningen.