Hoppa till huvudinnehåll

Skolmat från Åbo uppskattas högt

Finnairplan av typ Airbus A350
Finnairplan av typ Airbus A350 Bild: Finnair a350xwb

Just nu sitter hundratals passagerare ombord på Finnairs flygplan till Singapore, Chongqing, Hongkong och New York, och de äter i praktiken samma skolmat som eleverna i Cygnaeus skola i Åbo.

Cynkans elever har valt två av sina favoriter; makaronilåda samt köttbullar med potatis, som i ett halvt år serveras som flygplansmat. Dessutom får man också en skollunchsallad uppe i luften.

Satsningen är ett sätt för Finnair att uppmärksamma Finlands 100-årsjubileum. Samtidigt visar man för alla passagerare hurdan skolmat finländska skolbarn får.

Emil Kataja, Alma Wiljanen, Christian Edelman och Vendela Hagström från Cygnaeus skola valde mat för Finnairs långdistansflyg.
Emil Kataja, Alma Wiljanen, Christian Edelman och Vendela Hagström från Cygnaeus skola valde mat för Finnairs långdistansflyg. Emil Kataja, Alma Wiljanen, Christian Edelman och Vendela Hagström från Cygnaeus skola valde mat för Finnairs långdistansflyg. Bild: Yle/Linus Hoffman Finnair,cygnaeus skola

- Vi var en stor grupp elever som funderade på olika maträtter, och sedan röstade vi fram de bästa, berättar Emil Kataja från Cygnaeus. Köttbullar och makaronilåda är kanske sådant som barn mest tycker om.

- Och vuxna med, inflikar Christian Edelman. Alla tycker om köttbullar.

- Min favoritmat är fiskpinnar, det kunde vi ha oftare, säger Vendela Hagström, men all skolmat är god, också köttbullar.

- Förr rullade min mamma köttbullar hemma, men nuförtiden köper vi dem från butiken, för vi har hittat sådana som vi tycker om, berättar Alma Wiljanen.

- Oj, hoppas din mamma inte hör det där, märker Edelman.

- Hon vet nog om det, intygar Wiljanen.

- Fast det är roligt att göra köttbullarna då man får forma dem själv, tycker Kataja. Man kan göra dem lite roliga att se ut så också.

Potatis och köttbullar väntar på hungriga elever i skolmatsal.
Potatis och köttbullar väntar på hungriga elever i skolmatsal. Bild: Yle/Hanna Othman skolmat,potatis,köttbullar,skolmatsal

Det var lite av en tillfällighet att det blev just Åboeleverna som fick välja sin favoritmat för Finnair, via kontakter med ELO-stiftelsen för finländsk matkultur, men ungdomarna blev genast ivriga att delta.

Andra förslag på flygplansmat som eleverna funderade på var spaghetti, lasagne, olika pastarätter och olika sallader. Men makaronilådan och köttbullarna blev favoriter.

Positiv överraskning för flygpassagerarna

I november flögs 17 elever ur elevrådet till Finnairs provkök i Vanda, där de tillsammans med Finnairs kockar fick provsmaka maten och ge smakråd.

Nu har de färdiga måltiderna serverats på Finnairs långdistansflyg i en dryg månad.

- De allra flesta av våra kunder har blivit positivt överraskade över skolmaten ombord, och responsen på sociala medier har varit mycket positiv, säger Maarit Keränen som är chef för Finnairs kabinservice. Skolmatsprojektet har också uppmärksammats i många internationella tidningar.

Emil Kataja, Alma Wiljanen, Christian Edelman och Vendela Hagström från Cygnaeus skola valde mat för Finnairs långdistansflyg.
Emil Kataja, Alma Wiljanen, Christian Edelman och Vendela Hagström från Cygnaeus skola valde mat för Finnairs långdistansflyg. Bild: Yle/Linus Hoffman Finnair,Vendela Hagström

- Dessutom har våra utländska kunder blivit intresserade av själva begreppet gratis måltider för skolbarn, och det är något de velat lära sig mera om, säger Keränen.

Fastän Finland haft gratis skolmat ända sedan 1948 är det fortfarande en ovanlighet i de flesta andra länder i världen.

Med skolmat tänker man bättre

- Jag äter morgonmål, men man blir ju inte helt mätt av det, så det är nog skönt att få komma och äta när det blir skollunch, säger Wiljanen.

- Det är bra att man får äta sig mätt varje dag, anser Kataja. Och maten är god. Jag har inga förslag på nya maträtter, för allt här är bra.

- Skulle man inte få äta skulle man inte kunna tänka så bra i skolan, tycker Hagström. Man skulle bara tänka på mat under lektionen.

För Finnair var det en viktig sak att slå ett slag för Finlands erkänt fina skolsystem och gratis skolmat.

Flygplansmat i förpackningar.
Flygplansmat i förpackningar. Bild: Yle flygplan,Catering,flygplansmat

- Skolsystemet och skolmåltiderna har spelat en viktig roll då man utvecklat matkulturen och undervisningen i Finland, säger Keränen. På det här viset kan också vi under Finlands 100-årsjubileum bidra till att hundratusentals passagerare som flyger med oss får bekanta sig med Finlands hälsosamma matkultur.

Skolmat serveras nu i ekonomiklass på Finnairs långdistansflyg under ett halvt år, 5.7.2017 - 9.1.2018.

Köttbullar en långvarig favorit

Finnair har också tidigare serverat köttbullar ombord, och de hör till favoriterna. Däremot var satsningen på memma för några år sedan inte lika omtyckt, berättar Maarit Keränen i en intervju för MTV.

Edelman, Hagström, Kataja och Wiljanen minns att de själva har ätit bagels, köttbullar, grönsaksnudlar och ris med höna då de har flugit.

- Maten var god, men inte tror jag att det lockar någon att resa med ett flyg bara på grund av maten, säger Christian Edelman. Det viktigaste är ju nog att komma fram.

Men lite stolta verkar ungdomarna ändå nog över att just deras val av skolmat nu uppskattas på 11 000 meters höjd. Alla som flyger med Finnair får nämligen i det nyaste numret av tidskriften Blue Wings läsa att maten är vald av just Åboeleverna.

Läs också