Hoppa till huvudinnehåll

Spannmålsskörden tre veckor försenad - kan bli svårt att hinna skörda allt

Havreåker på Söderfjärden.
Havreåker på Söderfjärden. Havreåker på Söderfjärden. Bild: Yle/ Malin Hulkki havre,skördearbete,åkerbruk,söderfjärden

Skördandet av årets spannmål är ungefär tre veckor försenat i Österbotten. De första sädesslagen kan med god tur börja skördas i slutet av den här veckan.

Orsaken till den försenade skörden är den svala sommaren.

- Vi ligger efter med värmesumman. Det är det som är avgörande. Vi har väntat och väntat på sommaren som aldrig kom, säger Martin Edman som sitter i ÖSP:s spannmålsutskott.

Martin Edman står i kanten av en åker.
Martin Edman, ÖSP:s spannmålsutskott Martin Edman står i kanten av en åker. Bild: Yle/ Malin Hulkki martin edman

Det man nu längtar efter är värme för att komma igång. Men till exempel natten till måndag bjöd på det motsatta då det på många håll i Österbotten var nattfrost. Det var inte bra.

Risk för att allt inte skördas

- Det påverkar inte det tidiga kornet men de sena sorterna som vete och sen havre påverkar det. Jag tror inte att det blir någon brödsäd och det blir också sämre fodervärde. Det blir lägre hektovikt, säger Edman.

Kornax i närbild.
Tidigt korn är snart klart att börja skördas. Kornax i närbild. Bild: Yle/ Malin Hulkki korn (sädesslag),sädesslag,frön

I och med att man kommer igång senare än vanligt med skördandet blir det också mindre tid för själva skördearbetet per dag. Dessutom tar det längre tid för grödorna att torka, och våt säd kan man inte tröska.

- Fönstret då man kan tröska krymper hela tiden. Riskerna ökar för att man inte ska hinna få upp all skörd.

Det här är tredje sommaren som skörden besväras av låg värmesumma, det vill säga lite sol. Trots det ser skörden någorlunda bra ut.

Åker vid Söderfjärden.
Söderfjärden hör till Österbottens största odlingsmarker Åker vid Söderfjärden. Bild: Yle/ Malin Hulkki åkerbruk,odling,sädesslag,söderfjärden

- Växtligheten har sett förvånansvärt bra ut trots att det har varit kallt. Förutom att det är två till tre veckor försenat.

Vete och sen havre hör till de känsligaste i och med att de mognar sent. De gör dem frostkänsliga liksom baljväxter som också mognar sent. I år kan det också bli svårt att så höstarter om skördandet drar ut på tiden.

Överproduktion

Den absolut största utmaningen för spannmålsodlarna är ändå en viss överproduktion. Det råder mellan 20 och 30 procent överproduktion i hela landet och då säger det sig självt att det blir svårt att få lönsamhet i odlandet.

Havrestrå i närbild.
Finländsk ljus havre är av hög kvalitet. Havrestrå i närbild. Bild: Yle/ Malin Hulkki havre,skördearbete,sädesslag

Ett sädesslag som gått på export och som det ännu gått att få lönsamhet i är ljus havre berättar Edman. Havren som växer på våra breddgrader är nämligen av en mycket hög kvalitet.

Det beror antagligen på den stora ljusmängden under sommaren. Speciellt tyskarna har köpt finländsk havre för sin livsmedelsproduktion.

Havrestrå i närbild.
Havrestrå i närbild. Bild: Yle/ Malin Hulkki havre,sädesslag

En gröda som också ökat en del är bondbönan som det just nu är efterfrågan på tack vare nya vegetariska produkter.

Läs också