Hoppa till huvudinnehåll

Wasa Royals till final i amerikansk fotboll – mästarna Roosters väntar

Roosters mötte Royals i Vasa i juli.
Roosters mötte Royals i Vasa i juli. Roosters mötte Royals i Vasa i juli. Bild: � 2016 Samppa Toivonen amerikansk fotboll,Helsinki Roosters,gridiron,wasa royals

De regerande, femfaldiga finska mästarna eller uppstickaren från Vasa? Under veckoslutet klarnade finallagen i Lönnligan i amerikansk fotboll.

Vasalaget slutade på andra plats i grundserien och tog sig på lördagen till en historisk första final någonsin genom att besegra Huskies från Tavastehus med 17-14.

– Det var en otrolig lättnad efter slutsignalen. Vi visste på förhand att det här är den svåraste matchen för oss då vi gällde som favorit. Huskies spelade väldigt lika som oss, vilket gjorde det ytterst tufft, säger Joakim Jakobsson till Yle Sporten.

Jakobsson passade dessutom på att göra säsongens första touchdown i säsongens viktigaste match hittills.

Joakim Jakobsson spelar amerikansk fotboll för Wasa Royals.
Joakim Jakobsson avgjorde semifinalen. Joakim Jakobsson spelar amerikansk fotboll för Wasa Royals. Bild: Yle/AnttiKoivukangas amerikansk fotboll,wasa royals

Roosters femfaldiga mästare

I finalen den 9 september väntar de 19-faldiga finska mästarna Roosters som dessutom vunnit mästerskapet de fem senaste säsongerna.

Trots att Butchers från Borgå fick en drömstart på semifinalen i Myrbacka på söndagen gick det rutinerade Roosters både ikapp och förbi och vann sin semifinal komfortabelt med 41-13.

Öppna Instagram-inlägget

När Roosters och Royals möttes i grundserien i slutet av maj vann Roosters med hela 34-6 i Helsingfors. I Vasa var Royals i sin tur bättre med 29-14 i början av juli.

Enligt Jakobsson gäller Roosters som solklar förhandsfavorit.

– Roosters är oerhört rutinerade. De är helt enkelt vana att vinna. Ifjol saknade vi den vanan, vi hade marginalerna emot oss då. I år skall vi vara på andra sidan marginalen, säger Jakobsson.

Semifinalerna:

lördag 26 augusti, Wasa Royals - Hämeenlinna Huskies 17-14 (7–8, 3–0, 0–0, 7–6)
söndag 27 augusti, Helsinki Roosters - Porvoo Butchers 41-13 (28–7, 3–0, 7–0, 3–6)

Finalen mellan Royals och Roosters spelas i Helsingfors den 9 september.

Läs också