Hoppa till huvudinnehåll

Centrumhuset i Vasa väntar på rivning

Centrumhuset i Vasa
Centrumhuset i Vasa. Centrumhuset i Vasa Bild: Yle/Joni Kyheröinen Regalskeppet Vasa

Snart inleds rivningen av det såkallade Centrumhuset på Vasaesplanaden 22 i Vasa. Under senaste veckoslut flyttade de sista hyresgästerna ut och hela byggnaden ska vara borta före jul.

Arbetet kunde göras snabbare, men man väljer att prioritera säkerhet.

- Det blir ingen stor grop för vasaborna att trilla ner i, säger Mikael Snellman som är regiondirektör för Lemminkäinen.

Centrumhuset ägs till hälften av Lemminkäinen Talo Oy och till hälften av en investeringsgrupp från Seinäjoki. Delägarna ska utse rivningsentreprenör inom september månad.

Asbest ska bort

Som bäst pågår planeringen av just trafiksäkerheten i kvarteret. Samtidigt kopplar man bort värme och ventilation och börjar ta itu med den asbest som finns i byggnaden.

- Den delen av arbetet syns inte utåt så mycket, det blir först senare i höst som man märker mer av rivningsarbetet, säger Snellman.

När Centrumhuset är rivet ska ett nytt sex våningar högt affärshus ta dess plats.

Även på granntomten på Storalånggatan byggs nytt. Där uppförs ett bostadskvarter bestående av tre höghus, det ena sex våningar och de andra fyra våningar höga.

Mikael Snellman på Lemminkäinen. Om några år kan gamla busstationen bakom honom se väldigt annorlunda ut.
Mikael Snellman. Mikael Snellman på Lemminkäinen. Om några år kan gamla busstationen bakom honom se väldigt annorlunda ut. Bild: Yle/Joni Kyheröinen wasa station,Lemminkäinen

- Sammanlagt handlar det om närapå hundra nya bostäder, säger Mikael Snellman.

Centrumhuset är byggt år 1958 och ombyggd till sitt nuvarande format 1989-1990 av KE Nyman.

Totalytan som skall rivas är över 5 000 kvadratmeter och 19 000 kubikmeter.

Läs också