Hoppa till huvudinnehåll

Forskare om Trumps jaktplanskommentar: Ville ställa in sig hos hemmapubliken

Presidenterna Niinistö och Trump håller presskonferens.
Presidenterna Niinistö och Trump håller presskonferens. Bild: Lehtikuva USA,Vita huset,politik,Sauli Niinistö,Donald Trump

USA:s president Donald Trump ville med sin kommentar om jaktplansaffären möjligen understryka för sin hemmapublik att vapenbeställningarna rullar in till USA.

Det säger Matti Pesu, forskare i internationell politik vid Tammerfors universitet.

Vid presskonferensen som Trump höll tillsammans med president Sauli Niinistö hävdade USA:s president att Finland skulle köpa ett stort antal F-18-jaktplan från det amerikanska bolaget Boeing.

Finland har ännu inte beslutat varifrån de nya jaktplanen ska köpas. Niinistö rättade senare Trumps uppgifter på Twitter.

- Eftersom Trump har lovat att skapa nya jobb i USA tål det att tänka på hur stor del av kommentaren var för att säga till hemmapubliken: kolla bara hur många beställningar på militärutrustning vi får. Det var kanske det mest förvånande med presskonferensen, sade Pesu till FNB.

MAtti Pesu, professor i Internationell politik vid Tammerfors universitet.
Matti Pesu, professor i internationell politik vid Tammerfors universitet. MAtti Pesu, professor i Internationell politik vid Tammerfors universitet. Bild: Jonne Renvall/ Tammerfors universitet professorer,internationell politik,Matti Pesu

Enligt Pesu har Trump antytt att vapenaffärerna går mycket bättre än vad de gör även med andra länder.

Till exempel lät han under sitt besök i Saudiarabien förstå att vapenaffären mellan de två länderna redan slagits fast trots att den fortfarande förbereddes.

Löftet om hjälp ett tecken på starkt förhållande

Pesu anser att det är intressant att Trump under presskonferensen sade att hans land hjälper Finland om relationerna mellan Finland och Ryssland skulle bli så sköra att undsättning behövs.

- Löftet om hjälp var på en mycket allmän nivå och det är för tidigt för att yttra sig om saken med säkerhet, men faktumet att saken över huvud taget kom på tal skvallrar om hur djupa förhållandena mellan Finland, Sverige och USA är.

Liknande löften om hjälp har gjorts angående Sverige.

Finlands roll visavi Östersjön tydligare för USA

Pesu anser att mötet mellan presidenterna kan intensifiera Finlands och USA:s mellanstatliga umgänge.

Dessutom hoppas han att Finlands potentiella roll när det gäller exempelvis Östersjön klarnade.

- När Östersjön blivit en het potatis inom internationell politik är Finlands eventuella roll i området kanske lite tydligare för USA.

Pesu förutspår att gemensamma krigsövningar på Östersjön kan öka som följd av besöket.

Källa: FNB

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes