Hoppa till huvudinnehåll

Frankrikes Macron vill registrera migranter redan i Afrika

Frankrikes president Emmanuel Macron under migrationstoppmötet med europeiska och afrikanska ledare.
Frankrikes president Emmanuel Macron under migrationstoppmötet med europeiska och afrikanska ledare. Frankrikes president Emmanuel Macron under migrationstoppmötet med europeiska och afrikanska ledare. Bild: AFP / Lehtikuva Emmanuel Macron,Frankrike

För att minska antalet migranter som tar sig från Afrika över Medelhavet till Europa tog Frankrikes president Emmanuel Macron under måndagen emot bland annat Angela Merkel och ledarna för Niger och Tchad i Paris.

Den centrala frågan under minitoppmötet i Paris under måndagen var hur man drastiskt ska kunna minska antalet flyktingar och migranter som söker sig över Medelhavet.

- Vi har beslutat att det hädanefter ska bli möjligt att göra en första asylprövning i själva flyktinglägren i Afrika, i länderna Niger och Tchad, sade Frankrikes president Emmanuel Macron.

Sju ledare medverkade

Medverkade gjorde Tysklands förbundskansler Angela Merkel, premiärministrarna i Italien och Spanien, EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik Federica Mogherini samt ledarna för de tre afrikanska länderna Libyen, Tchad och Niger.

Angela Merkel och Emmanuel Macron i Paris.
Angela Merkel och Emmanuel Macron i Paris. Bild: AFP / Lehtikuva diplomati,Migration,invandring,Emmanuel Macron,Angela Merkel

- Målet med den nya registreringsprocessen är att kraftigt försöka minska flyktingströmmen från Afrika, via Libyen över Medelhavet och in i Europa, sade Macron.

Han förklarade att idén är att på plats snabbt kunna identifiera, registrera och flytta ett fåtal människor som beviljas asyl till EU:s medlemsländer.

Majoriteten av asylsökandena kommer direkt att skickas tillbaka till sina hemländer, utan att nå Europa.

- Genom att stoppa migranterna helst innan de når internationellt vatten i Medelhavet - ja, det skulle gagna människornas egen säkerhet och minska flyktingkaoset hos oss i Europa, sade Macron på den presskonferens som följde mötet.

Misstänksamhet från Afrika

Från början var ledarna från Niger och Tchad starkt misstänksamma inför idén med registreringsprocessen i Afrika.

- Risken finns att vi får en extra stor flyktingström i våra länder istället, menade först Hissein Brahim Taha utrikesminister i Tchad.

Men det faktum att Macron lovat att asyl- och registreringsprocessen kommer att ledas av FN:s flyktingkommissariat ska ha bidragit till att de båda afrikanska länderna nu ställer sig bakom överenskommelsen.

Toppmötesdeltagare i Paris.
Toppmötesdeltagare i Paris. Bild: AFP / Lehtikuva diplomati,Migration,invandring,Afrika

Finland ska kunna sända representanter

Alla EU:s medlemsländer, däribland Finland, kommer att kunna sända representanter till flyktinglägren i Niger och Tchad för att hjälpa till att ta emot de migranter som beviljas asyl.

Gårdagens minitoppmöte kommer inom ett par månader att följas upp med fler internationella möten där fler EU länder kommer att medverka.

Redan i somras lanserade Frankrikes president idén med asylprövning i Afrika. Då planerade man för Libyen, men det gick inte att genomföra på grund av det osäkra politiska läget i landet.

Läger med uppdrag att skydda

Tidigare har flyktingläger av liknande slag kallats för "hot spots".

- I framtiden kommer vi dock att kallas dem för "läger med uppdrag att skydda", understryker Macron.

Sedan Macron valdes till Frankrikes president i våras har Frankrike tagit på sig ledartröjan inom EU gällande migration från Afrika. Detta har dock mottagits med viss skepsis bland vissa EU länder.