Hoppa till huvudinnehåll

Knepigt med mera närodlat i Kimitoöns skolor och daghem

Koka morötter och potatis, mixa och babymaten är klar.
Transportsträckor, mängder och förbehandling vållar problem. Koka morötter och potatis, mixa och babymaten är klar. Bild: Yle/Sune Bergström kniv

På onsdag serverar skolorna och daghemmen på Kimitoön mat som är tillredd av lokalt producerade råvaror. Dagen för lokal mat ordnades två gånger förra läsåret och kommer att ordnas en eller två gånger det här läsåret.

Kimitoön kallar dagen då det serveras närproducerat i skolor och daghem för ”närmatsdag”.

En färg med potatis.
En färg med potatis. Bild: Mostphotos skördearbete,maträtter,potatis,grönsaker,råvaror,kolhydrater,farmer,jordbruk

Birgitta Parikka, kost- och städchef i Kimitoöns kommun, förklarar att det här är kommunens sätt att ens ett par gånger om året slå ett slag för lokalt producerad mat.

- Att varje dag få tillgång till närproducerade råvaror är svårt. Därför tycker vi att vi en eller två gånger om året kan satsa på det här. Det är också ett sätt att öppna elevernas ögon för vad närmat handlar om, förklarar Parikka.

Köken bestämmer själva vem de köper av

Den här gången serveras det fisk, potatis, grönsaker, en efterrätt och mjukt bröd. Köken får själva bestämma vem de köper sina produkter av och om de köper brödet från bageriet eller bakar det själva på mjöl från den lokala kvarnen.

Kungskonsumenten testar semlemjöl.
Kungskonsumenten testar semlemjöl. Bild: Yle/Kuningaskuluttaja sämpylät

Andelen närproducerat i Kimitoöns kök har inte ökat

Responsen på dagen för lokal mat har varit både positiv och mindre positiv, säger Parikka.

- En del tycker att dagen är bra, andra tycker att det borde vara närmat varje dag och inser kanske inte hur svårt det är att ordna.

Både invånare och politiker har sedan den första matdagen i fjol höstas efterlyst mera närproducerat i köken.

Men andelen närproducerat har inte ökat i de offentliga köken på Kimitoön.

Det största problemet för köken är att till exempel rotfrukter som potatis och morötter borde vara färdigt skalade och skivade eller tärnade då de når köken. Detsamma gäller för kött.

Borgå torg
Skol- och daghemsköken kan inte ta emot otvättad potatis. Borgå torg Bild: Yle/Sune Bergström inhemska grönsaker

Mängderna som behövs är också oftast större än vad producenterna kan erbjuda och dessutom utgör transporterna ett problem.

- Vi har diskuterat med producenterna men vi får inte det vi vill ha och därför är det jättesvårt, konstaterar Parikka. Det handlar dels om att produkterna inte är förbehandlade på det sätt som vi vill att de ska vara och dels handlar det om transportsträckorna.

Birgitta Parikka städ- och kostchef Kimitoöns kommun.
Birgitta Parikka kastar bollen åt producenterna och hoppas att de kommer på en lösning så att kommunen kan köpa mera lokalt producerade råvaror. Birgitta Parikka städ- och kostchef Kimitoöns kommun. Bild: Yle/Monica Forssell birgitta parikka

Kimitoön har hela åtta tillredningskök och Parikkas uppfattning är att det är ganska få producenter som är intresserade av att transportera sina produkter till alla köken.

- Det borde finnas något ställe dit producenterna kunde föra sina varor och sedan skulle någon av dem ha som uppgift att köra ut varorna, kastar Parikka fram.

Att kommunen skulle sköta transporterna är inte möjligt, anser Parikka. Sådana resurser har man helt enkelt inte.

Upphandling låst några år framöver

Fram till år 2020 har Kimitoöns kommun ett avtal med Kesko-företaget Kespro som sköter kommunens inköp beträffande råvaror.

- I den upphandlingen är det inskrivet att vi får använda närproducerat i den utsträckning det är möjligt. Det försöker vi hela tiden göra, säger Parikka och fortsätter angående problemet med transporterna på Kimitoön:

- Om producenterna före 2020 har kommit på någon lösning, så gärna för vår del.

Kimitoöns kommun jobbar som bäst på en koststrategi. Den väntas bli färdig före årsskiftet och i den föreslår Parikka att närodlat ingår, men i det här skedet inte som en ledstjärna.