Hoppa till huvudinnehåll

Niinistö och Trump i glad enighet

Sauli Niinistö och Donald Trump i Vita huset.
Sauli Niinistö och Donald Trump i Vita huset. Sauli Niinistö och Donald Trump i Vita huset. Bild: Lehtikuva USA,Vita huset,politik,Sauli Niinistö,Donald Trump

Säkerhet, handel och transatlantiska relationer. Det blev temat på president Sauli Niinistös besök i Vita huset. Specialkunnandet om Ryssland gör Finland intressant i USA.

Det kommer säkert att presenteras som ett sällsynt lyckat möte. Några handskakningar, leenden och vänliga ord. Men också några besvärliga frågor som aldrig fick svar.

President Sauli Niinistös första arbetsbesök i Vita huset tidigarelades med ett dygn. Men det viktigaste; det kom till stånd.

Det är viktigt för en finsk politiker, i synnerhet på tröskeln till återval.

Sauli Niinistö och Donald Trump i Vita huset.
Sauli Niinistö och Donald Trump i Vita huset. Bild: Lehtikuva USA,Vita huset,politik

Säkerheten viktigast

Som väntat blev Östersjön och Ryssland viktiga frågor. Enligt Niinistö var säkerheten huvudtema på det timmeslånga mötet, och det var den definitivt på presskonferensen efteråt.

Vi har många goda vänner där, fina relationer, vi är extremt skyddande.― Donald Trump om Östersjöregionen

De täta transatlantiska förbindelserna mellan USA och Europeiska unionen betonades. Historien har lärt oss i Europa att gilla enighet, sade Niinistö.

- USA:s och Natos närvaro i Europa, och speciellt i Östersjön, är allt viktigare. Och dialogen med Ryssland om förtroendeskapande åtgärder.

Niinistö nämnde förstås också sitt förslag om förbättrad flygsäkerhet över Östersjön

Ingen rådgivare

President Niinistö undvek att ge några goda råd om hur kontakterna med Ryssland ska skötas.

- Vi känner inte oss som rådgivare, men vi gör allt som är möjligt för att hålla freden. Det är vad vi gör också i Östersjön, sade Sauli Niinistö.

Sauli Niinistö och Donald Trump i Vita huset.
Sauli Niinistö och Donald Trump i Vita huset. Bild: Lehtikuva USA,Vita huset,politik,Sauli Niinistö,Donald Trump

En amerikansk fråga gällde ryska krigsövningar. Niinistö nämnde sitt möte med president Putin för några veckor sedan. Då var frågan varför kineserna samövar med Ryssland i Östersjön. Putins svar var att det inte är fråga om ett block, riktad mot någon speciellt.

- Då svarade jag att vi övar också i Östersjön, både med svenskar och USA. Inte heller det är ett block eller riktat mot någon speciellt, sade Sauli Niinistö.

- Men man måste vara försiktig i alla stora övningar, så det inte sker några olyckor. Vi vet att från olyckor kan vad som helst växa fram. Samarbetet med Nato och dialogen med Ryssland måste fortsätta, sade Niinistö.

”Goda relationer med Ryssland”

- Jag hoppas vi har goda relationer med Ryssland, och det är viktigt. De kan bli bättre, sade president Trump.

Ryssland är ett stort land, med kärnvapen, ett land vi borde komma bra överens med.― Donald Trump

Finland respekteras i Ryssland, enligt Trump. Och Finland har varit fritt från Ryssland i 100 år.

- Det är alltid bra. Det är bra för världsfreden också.

”Fiender på många håll”

Frågan om Ryssland utgör ett hot var den fråga som president Donald Trump undvek att besvara.

- Tyvärr ser jag många länder som fiender, när man ser vad som händer i världen, sade Trump.

Han svepte sedan i iväg med att hänvisa till vicepresident Mike Pence som var med på presskonferensen. Trump meddelade att fienderna är många.

- Men vi hanterar dem om vi måste. Förhoppningsvis behöver vi inte göra det. Men vi klarar dem om vi måste, sa president Trump.

Sauli Niinistö och Donald Trump i Vita huset.
Sauli Niinistö och Donald Trump i Vita huset. Bild: Lehtikuva Sauli Niinistö,Donald Trump,Vita huset,politik,USA

Frågan till Trump upprepades. Om situationen i Östersjön skulle eskalera, vad gör USA då?

- Vi är mycket skyddande i den regionen, det är allt jag kan säga, sade Trump. Vi har många goda vänner där, fina relationer, vi är extremt skyddande, upprepade han.

Hälsning till Åbo

Trump sände en speciell hälsning till Finlands folk, som nyligen drabbades av vad som misstänks vara en terroristattack i Åbo.

- Vi står solidariskt tillsammans mot terroristhotet. Vi måste arbeta tillsammans för att hindra att terroristerna får fristäder och finansiering. Trump betonande bekämpandet av en ondskefull ideologi.

Finlands kamp mot terrorismen och IS uppskattas i USA, också med trupper och ekonomiskt stöd i Afghanistan och Irak. Trump talade om dagens kamp som står mellan barbari och civilisation.

Arktisk miljö

Ordförandeskapet i Arktiska rådet nämndes också. Finland övertog det i våras efter USA.

- Vi har inte råd förlora den orörda arktiska naturen, sade Niinistö.

Finland tror starkt att både business och miljö kan båda bli vinnare i Arktis.

Trump talade försiktigt om vikten av kristallklart vatten och ren luft, renast i världen.

Sauli Niinistö och Donald trump i Vita huset.
Sauli Niinistö och Donald trump i Vita huset. Bild: Lehtikuva USA,Vita huset,politik,Sauli Niinistö,Donald Trump

Brett samarbete, underskott i handeln

Finland uppskattar de nära relationerna till USA, sade president Niinistö. De är bredare än nånsin, både inom säkerhet, försvarssamarbete, handel och innovationer, förtecknade Niinistö.

Tidigare på dagen hade Trump visserligen gruffat om att också Finland säljer mer än vi köper i USA, men Niinistö svarade att vi i stället investerar.

Trump uttryckte speciellt glädje över de finländska köpen av jaktplan och annan militärutrustning i USA. Köp gärna fler, F18 är bra plan, sade Trump, som också berömde det finländska försvaret. Det är störst i världen i förhållande till storleken.

Trumps påstående om att Finland skulle köpa stora mängder jaktplan av Boeing dementerade Niinistö ändå senare på Twitter.

Muren mot Mexiko och Obamakritik

I ett yvigt svar försvarade Trump också sitt murbygge mot Mexiko. Han hävdar fortfarande att det är Mexiko som ska betala.

Trump hann också kritisera det nordamerikanska handelsavtalet Nafta och hävda att Finland aldrig skulle godkänna ett så dåligt handelsavtal. President Niinistö log generat tillbaka.

Många av frågorna gällde amerikansk inrikespolitik och hantering av översvämningarna efter orkanen Harvey. Trump hann också kritisera Obamas presidentskap.

Den här gången hade president Trump inga synpunkter på den lögnaktiga pressen.

Här finns hela presskonferensen med finsk text:


Läs mera:

Forskare om Niinistös möte med Trump: Finland fick sina initiativ framförda

Det viktigaste budskapet från president Donald Trump efter mötet med president Sauli Niinistö var att USA ser Finland som en allierad i kampen mot terrorism, säger programchefen Mika Aaltola vid Utrikespolitiska institutet.

Läs också