Hoppa till huvudinnehåll

Ny tidning för Vasas studerande

Johannes Björkqvist ger ut den nya tidningen "Studiestödet", som riktar sig till studerande i Vasa. Jenny Melin är styrelseordförande på Novium.
Johannes Björkqvist ger ut den nya tidningen "Studiestödet", som riktar sig till studerande i Vasa. Jenny Melin är styrelseordförande på Novium. Johannes Björkqvist ger ut den nya tidningen "Studiestödet", som riktar sig till studerande i Vasa. Jenny Melin är styrelseordförande på Novium. Bild: Yle/Joni Kyheröinen studerande,tidningar,Vasa,studiestödet

De studerande i Vasa får nu en ny tidning i sin hand under sina första studiedagar. Enligt redaktören Johannes Björkqvist ska den nya tidningen inte ses som en ersättare till Studentbladet.

Åbo Akademis studentkår, Svenska Handelshögskolans studentkår och senast Noviums studerandekår har alla lämnat Svenska studerandes intresseförening, vars huvuduppgift är att ge ut Studentbladet.

Nu finns det en ny tidning, Studiestödet, som delas ut i Vasa.

Har inte att göra med Studentbladet

Redaktör är Johannes Björkqvist och han säger att det hela inte ska kopplas till läget med Studentbladet.

- Det har inte påverkat mitt beslut att göra en egen tidning. Den här tidningen riktar sig till nya studerande. I den finns allt det praktiska som nya studerande vill veta när de kommer till en studiestad, säger Björkqvist.

Du ser alltså inte att tidningen ersätter Studentbladet?

- Absolut inte. Det var inte så att jag fick höra om läget med Studentbladet och tänkte "Yes! Nu ska jag göra en studenttidning för Vasa."

Det första numret av "Studiestödet", en tidning för nya studerande i Vasa.
Tidningen "Studiestödet". Det första numret av "Studiestödet", en tidning för nya studerande i Vasa. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Vasa,tidningar,studerande,studentföreningar

Den första upplagan har 2400 exemplar och Björkqvist hoppas kunna ge ut tre nummer per läsår. Hans sambo Sandra Lybäck har styrt upp tidningens layout.

Bra för Vasas studerande

Studerandekåren Novium är den senaste kåren att lämna SSI och Studentbladet. Noviums styrelseordförande Jenny Melin håller med Johannes Björkqvist om att hans tidning inte ska ses som en ersättare till Studentbladet.

Men Melin ser det som positivt att Vasas nya studerande får ett paket med information i sin hand.

- Det är jättebra för Vasas del. Novium jobbar ju på fyra orter i Svenskfinland, så för Noviums del kan jag inte uttala mig, men för Vasas del är det jättebra, säger Melin.

- Jag minns ju själv hur det var när jag var gulnäbb. Man fick mycket berättat för sig under de första dagarna men när man kom hem hade man glömt allt.

Lever på annonsörer

Tidningen lever på annonsintäkter från de lokala företagen. Vasas studentföreningar ska inte behöva skjuta till pengar.

- Jag kommer aldrig att kräva studentföreningarna på pengar. De gör ett otroligt bra jobb här i Vasa. De är alla med gratis i tidningen, med bild och text om vilka de är, säger Björkqvist.

Tidningens överlevnad hänger således på att annonsörerna fortsätter annonsera.

- Men jag ser inget stort problem där. Blir det mindre inkomster så blir min lön helt enkelt lite lägre.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten