Hoppa till huvudinnehåll

Sanktioner skrämmer inte Polen: Reformerna av rättsväsendet och media går vidare

Busshållplatsreklam i Gdansk i Polen där det står "Konstytucja"
Affischer med texten "Konstytucja" finns överallt i Polen. Det är en protest mot regeringens reformer av rättsväsendet. Busshållplatsreklam i Gdansk i Polen där det står "Konstytucja" Bild: Yle/Gustaf Antell grundlagsenlighet,Polen,Författningsdomstol,konstitutionsdomstolar

Polen har inga planer på att böja sig för EU-kommissionens krav att stoppa de kontroversiella reformerna av rättssystemet. Det säger flera polska journalister och jurister Svenska Yle har talat med.

En förklaring är att makthavarna vill ha medierna under kontroll och till det behöver de rättsväsendets hjälp.

- Demokrati är inte viktigt för den här regeringen, de är populister, fnyser journalisten Kamil Dabrowa.

Han fick sparken från tjänsten som chefredaktör på den polska rundradions kanal Polskie Radio Jedynka bara timmarna efter att en ny medialag trädde i kraft vid nyår 2016.

Journalisten Kamil Dabrowa i närbild
Journalisten Kamil Dabrowa var en av de första som fick sparken när regeringen tog över public service-kanalerna i Polen. Nu funderar han eventuellt på att emigrera. "För Polen ser framtiden dyster ut". Journalisten Kamil Dabrowa i närbild Bild: Yle/Gustaf Antell Polen,Public service,Public Service Broadcasting,Kamil Dabrowa

Dabrowas "brott" var att han spelade Polens nationalsång och EU-hymnen före varje nyhetssändning under nyårsdagen.

- Jag tror att regeringen hatar EU. Den har inga funderingar på att någonsin lämna ifrån sig makten.

Sedan Dabrowa sades upp har över 200 journalister sparkats från de polska public service-företagen. Rundradiobolagen har förvandlats till ett propagandamaskineri.

EU-kommissionen kritiserar alltså Polen för reformer inom rättssystemet som ger den konservativa regeringen full kontroll över domstolarna.

Kommissionen hotar Polen med sanktioner och hade ställt frågor till regeringen som skulle besvaras senast i söndags.

Igår kväll kom svaret och det var som väntat avvisande.

Enligt utrikesminister Witold Waszczykowski bryter de polska reformerna och planerade reformerna inte mot EUs regler.

Det polska parlamnetet debatterar en reform av domstolsväsendet. I mitten ordförande för partiet Lag och rättvisa, Jaroslaw Kaczynski.
Det styrande socialkonservativa Lag och rättvisa-partiets starka män. Det polska parlamnetet debatterar en reform av domstolsväsendet. I mitten ordförande för partiet Lag och rättvisa, Jaroslaw Kaczynski. Bild: MARCIN OBARA Polen,jaroslaw kaczynski

- Jag utgår ifrån att EU-kommissionen slutar sända oss nya kritiska och utpekande rekommendationer, sa Waszczykowski.

Reformerna av rättsväsendet och media går hand i hand

- Information är nyckeln till allt, med information kan du skapa en ny realitet, säger Agnieszka Grzelak.

Hon är biträdande chef på avdelningen för europeisk och internationell konstitutionsjuridik på Ombudsmannens kontor för mänskliga rättigheter, en myndighet regeringen försöker stänga.

- Med nya medielagar stöter du ut alla journalister som vågar säga något, påpekar Grzelak. Med kontroll över rättssystemet ser du till att en journalist aldrig vinner ett mål i en domstol.

I somras lade president Andrzej Duda överraskade in sitt veto på ett par av regeringens förslag på att reformera rättssystemet.

Polens president Andrzej Duda meddelade den 24 juli 2017 att han kommer att lägga in veto mot två lagförslag som enligt kritiker skulle urholka landets rättssystem.
Polens president Andrzej Duda hör till dem som hittills har varit lojala mot Lag och rättvisas partiledning. Polens president Andrzej Duda meddelade den 24 juli 2017 att han kommer att lägga in veto mot två lagförslag som enligt kritiker skulle urholka landets rättssystem. Bild: EPA / Pawel Supernak Polen,Andrzej Duda,presidenter,Polens president

Men en reform som hans partikamrater i Lag och rättvisa hade lagt fram godkände han ändå. Den reformen ger justitieministern rätten att välja chefer för de lägre domstolarna.

Vi undersöker som bäst flera fall där journalister har fått sparken från public servicebolaget för att de inte gjorde som de nyinsatta cheferna sade― Agnieszka Grzelak, Ombudsmannens kontor för mänskliga rättigheter

- Vi vet inte varför presidenten lade in sitt veto, men han hör till samma parti, så det kan vara ett spel för gallerierna, säger Grzelak.

Det handlar om makt, men det handlar också om pengar. När medierna är tystade och domstolarna under kontroll finns det inga hinder för korruptionen att blomstra.

I dagens läge är de statliga medierna, författningsdomstolen och de lägre instanserna av rättsväsendet redan under regeringens kontroll.

Högsta domstolen och privata medier nästa

Det finns inte mycket som tyder på att regeringen kommer att backa från sina planerade reformer av Högsta domstolen och de privata mediernas ägandestruktur.

- Vi vet inte varför presidenten lade in sitt veto, men han hör till samma parti, så det kan vara ett spel för gallerierna― Agnieszka Grzelak, Ombudsmannens kontor för mänskliga rättigheter

Förslaget till reform av Högsta domstolen väntas redan i september, en nya mediereform senare under hösten.

Enligt uppgifter som har läckt ut i polska medier planerar regeringen att begränsa den maximala utländska ägarandelen i privata medier.

De tog över den statliga TVn, men ungdomarna tittar inte på TV. Därför planerar de nu att ta över både internet och privata medier. Det kommer förstås inte att gå.― Ewa Siedlecka från tidningen Polityka

Flera polska mediehus ägs till stor del av utländska företag, främst från Tyskland, men också till exempel USA och Norge.

Misstanken är att många medier måste tvångssäljas till polska ägare som står regeringen nära.

- När regeringen tog över författningsdomstolen för två år sedan var det en attack mot rättsstatsprincipen, men många tyckte att det var exotiskt, menar Piotr Stasiński, biträdande chefredaktör på Gazeta Wyborcza.

Piotr Stasiński, biträdande chefredaktör på Gazeta Wyborcza
Piotr Stasinski började sitt liv som oppositionär mot kommunistregimen. Han ser nu en risk för en liknande kamp mot den konservativa Lag och rättvisa-regeringen. Piotr Stasiński, biträdande chefredaktör på Gazeta Wyborcza Bild: Yle/Gustaf Antell Polen,demokrati,journalist,journalistik,mediebranschen,tidningspress,Gazeta Wyborcza,dagstidningar

Gazeta Wyborcza är en liberal tidning vars existens i nuvarande form hotas av den väntade mediereformen i höst.

Ungdomens intresse för politik ökar

- Lag och rättvisa har alltid använt rädslan och hotet utifrån som ett sätt att få väljare. Många såg reformen av författningsdomstolen som en hämnd mot de liberala eliterna.

Därför blev Stasiński positivt överraskad av protesterna mot regeringens reformer av rättssystemet i juli.

- Medborgarsamhället är svagt och väldigt få ungdomar följer politiken. Nu var det uttryckligen de unga som protesterade, säger Stasiński.

Därför är det inte underligt att regeringen också planerar reformer som ska begränsa medborgarorganisationernas verksamhet och högskolornas akademiska frihet.

Juristen Dorota Glowacka står på gatan utanför sin arbetsplats i centrum av Warszawa
Dorota Glowacka. Juristen Dorota Glowacka står på gatan utanför sin arbetsplats i centrum av Warszawa Bild: Yle/Gustaf Antell Polen,medborgarorganisationer,mediebranschen,jurister,jurist,NGO,internationella medborgarorganisationer,Helsinki Foundation for Human Rights

Dorota Glowacka är jurist på Helsingforsstiftelsen för mänskliga rättigheter.

- Vi har inte ändrat på vårt sätt att arbeta, säger Glowacka.

- Det som har ändrat är att det styrande regeringspartiet Lag och rättvisa har gått över gränser som ingen har överskridit förr.

- Public servicekanalerna intervjuar oss aldrig mer och smutskastar oss när det är möjligt, säger Glowacka.

Läs också