Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler har betalningsstörningar på grund av hyran

kerrostalo
kerrostalo Bild: Yle/Lähiö Hyreshus

Nästan 50 000 finländare har betalningsstörningar på grund av obetalda hyror, enligt uppgifter från Suomen Asiakastieto Oy.

Allt fler finländare har problem med att betala sin hyra. Sammanlagt har 48 300 finländare fått en betalningsstörning på grund av obetalda hyror. Antalet personer som fått en betalningsstörning av den här orsaken har ökat med mer än femtio procent sedan år 2014, men det finns stora regionala skillnader.

I kommunen Kauhava har antalet personer med betalningsstörningar på grund av obetalda hyror ökat mest, med 13 procent sedan förra året. Det finns ändå kommuner där antalet har minskat.

– I stora städer är ökningen väldigt måttlig. I Helsingfors och Esbo har antalet personer med betalningsstörningar på grund av obetalda hyror faktiskt minskat sedan förra året, säger Jouni Muhonen på Suomen Asiakastieto.

Hyresvärdar kan höja hyran på grund av osäkerhet

Personer som har betalningsstörningar på grund av just obetalda hyror har i medeltal en skuld på 2700 euro.

– Det här betyder ju att hyresgästen har obetalda hyror för flera månader, beroende på lägenhetens läge och storlek. Hur som helst är det fråga om stora förluster för bostadsinvesterare. Riskerna ökar och med dem trycket på att höja hyrorna, säger Muhonen.

Svårt att hyra om man har betalningsstörning

En hyresgäst med betalningsstörningar har ett betydligt svårare läge på hyresmarknaden. Enligt Muhonen kollar allt flera hyresvärdar upp en bostadssökandes kredituppgifter.

- Om en person har betalningsstörningar på grund av obetalda hyror är kommunens eller stadens bostäder ofta den enda möjligheten, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes