Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler röntgas - litar du på din tandläkare?

Rönrgenbild av tänder.
Rönrgenbild av tänder. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press benstomme,medicin,tandreglering,röntgenundersökning,Röntgen,röntgen,tandhygien,tandvård

För snart ett år sedan fick Spotlight höra om en tandläkare som uttryckte sin oro över att ledningen i den privata firma han jobbat för har bett tandläkarna skicka var fjärde patient på röntgenundersökning, oberoende av om det behövs eller inte.

Vi fick kontakt med en annan tandläkare som önskar vara anonym, men som bekräftar att han på sin tidigare arbetsplats ombetts röntga patienterna så mycket som möjligt.

- Det är ju pengar det handlar om, röntgenapparaterna sjunger och pengarna trillar in, säger tandläkaren.

Han hoppas att det endast rör sig om enstaka fall och att det inte är toppen av isberget, men uttrycker en tydlig oro.

För patienten betyder det här både onödiga kostnader och onödig strålning.― Anonym tandläkare

- Jag var ju privilegierad som kunde lämna min arbetsplats, men för den som bara jobbar på en enda firma och har det som enda levebröd kan det bli knepigt.

Statistiken visar på ökning

FPA:s tandröntgenstatistik från åren 2010 till 2016 stöder tandläkarnas oro. Den visar nämligen på en tydlig ökning i antalet utförda röntgenundersökningar (från 230 000 år 2010 till 288 000 år 2016).

I bakgrunden ligger, enligt tandläkaren vi talat med, de allt större vinstdrivande vårdjättarna som köper upp små aktörer på marknaden.

Själv tror han att det är en positionering inför vårdreformen som väntas inträda 2019.

- För patienten betyder det både onödiga kostnader och onödig strålning, det är ju inte bra, säger tandläkaren.

Stuk stödjer

Eero Kettunen, chef för strålsäkerhetscentralen, uttryckte redan för två år sedan sin oro för att det tas för många röntgenbilder inom hälsovården i Finland.

- Man borde alltid först ta en titt i munnen och sedan avgöra om röntgen är nödvändig, säger han till Yle i april 2015.

Nu önskar Spotlight få in din berättelse. Litar du på din tandläkare, vilka erfarenheter har du? Arbetar du själv inom den privata tandvården och har erfarenheter, tankar eller åsikter om det här?

Litar du på den privata tandvården?

  • Internationell konstnär skapar stor konst i Vasa

    Ricky Lee Gordon vill sprida glädje med sin muralmålning.

    En tidigare färglös och tråkig höghusvägg i Vasa pryds från och med denna vecka av ett storslaget bergslandskap. Det är den internationellt kända konstnären Ricky Lee Gordon som skapar en muralmålning inom ramen för gatukonstfestivalen UPEA17.

  • Nextjet: Vi har fått ordning på ekonomin

    Anser inte att man bryter mot marknadsföringslagen.

    Flygbolaget Nextjet anser inte att företaget bryter mot marknadsföringslagen. Dessutom är finanserna nu i ordning och flygbolaget har ansökt om permanent transporttillstånd säger Robert Allard på Nextjet.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle