Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler röntgas - litar du på din tandläkare?

Rönrgenbild av tänder.
Rönrgenbild av tänder. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press benstomme,medicin,tandreglering,röntgenundersökning,Röntgen,röntgen,tandhygien,tandvård

För snart ett år sedan fick Spotlight höra om en tandläkare som uttryckte sin oro över att ledningen i den privata firma han jobbat för har bett tandläkarna skicka var fjärde patient på röntgenundersökning, oberoende av om det behövs eller inte.

Vi fick kontakt med en annan tandläkare som önskar vara anonym, men som bekräftar att han på sin tidigare arbetsplats ombetts röntga patienterna så mycket som möjligt.

- Det är ju pengar det handlar om, röntgenapparaterna sjunger och pengarna trillar in, säger tandläkaren.

Han hoppas att det endast rör sig om enstaka fall och att det inte är toppen av isberget, men uttrycker en tydlig oro.

För patienten betyder det här både onödiga kostnader och onödig strålning.― Anonym tandläkare

- Jag var ju privilegierad som kunde lämna min arbetsplats, men för den som bara jobbar på en enda firma och har det som enda levebröd kan det bli knepigt.

Statistiken visar på ökning

FPA:s tandröntgenstatistik från åren 2010 till 2016 stöder tandläkarnas oro. Den visar nämligen på en tydlig ökning i antalet utförda röntgenundersökningar (från 230 000 år 2010 till 288 000 år 2016).

I bakgrunden ligger, enligt tandläkaren vi talat med, de allt större vinstdrivande vårdjättarna som köper upp små aktörer på marknaden.

Själv tror han att det är en positionering inför vårdreformen som väntas inträda 2019.

- För patienten betyder det både onödiga kostnader och onödig strålning, det är ju inte bra, säger tandläkaren.

Stuk stödjer

Eero Kettunen, chef för strålsäkerhetscentralen, uttryckte redan för två år sedan sin oro för att det tas för många röntgenbilder inom hälsovården i Finland.

- Man borde alltid först ta en titt i munnen och sedan avgöra om röntgen är nödvändig, säger han till Yle i april 2015.

Nu önskar Spotlight få in din berättelse. Litar du på din tandläkare, vilka erfarenheter har du? Arbetar du själv inom den privata tandvården och har erfarenheter, tankar eller åsikter om det här?

Litar du på den privata tandvården?

 • Kulturminister Terho debuterar som kompositör

  Terhos verk spelades för första gången i Kuopio.

  Kulturminister Sampo Terho (Blå) debuterade som kompositör då hans verk Satavuotiaalle Suomelle framfördes i Kuopio. För orkesterversionen ansvarade kapellmästare Hekki Elo som beskriver kulturministerns vision om verket som väldigt tydlig. - Vi träffades ett antal gånger och utgick från det vi kom fram till då.

 • Otroliga sagan fullbordad – lilla Östersund vidare i Europa League

  Slog Zorja Luhansk och är klart för Europa League-slutspel.

  Det ska spelas Europa League på andra sidan nyår i Östersund. Den svenska uppstickaren slog Zorja Luhansk och är klart för slutspel – med en omgång kvar. "Man ville inte att matchen skulle ta slut. Man njuter verkligen", säger Saman Ghoddos.

 • USA: Julens högtidshandel är igång

  Ny slags julhandel:Thanksgiving, Black Friday, Cyber Monday.

  Thanksgiving och Black Friday präglar starten på handelns helg i USA. På måndag blir det Cyber Monday. Sen är den amerikanska julhandeln i full gång. 560 dollar är gåvobudgeten för medelamerikanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle