Hoppa till huvudinnehåll

Houston inför nattligt utegångsförbud för att stoppa plundrare

Tusentals människor har tvingats lämna sina hem i den översvämningsdrabbade delstaten Texas och myndigheterna försöker förhindra att de utsätts för inbrott.

Houstons borgmästare Sylvester Turner sade att det har förekommit många fall av plundring och väpnade rån och fall där människor har utgett sig för att vara poliser.

"Inför utegångsförbud mellan klockan tio på kvällen och fem på morgonen för att stoppa eventuella egendomsbrott mot evakuerade hem", skrev borgmästaren på Twitter.

En timme senare meddelade borgmästaren att utegångsförbudet träder i kraft vid midnatt istället.

Räddningsarbetare, frivilliga och personer som evakueras eller är på väg till eller från sitt jobb omfattas inte av utegångsförbudet.

Människor lämnar sina hem i ett översvämmat bostadsområde i Houston.
Människor lämnar sina hem i ett översvämmat bostadsområde i Houston. Människor lämnar sina hem i ett översvämmat bostadsområde i Houston. Bild: AFP / Lehtikuva Houston

Livstids fängelse för inbrott

Åtminstone 14 personer har gripits de senaste dygnet misstänkta för inbrott. Texas chefsåklagare har fattat beslut om att skärpa straffen för brott som begås i katastrofområdet.

Maxstraffet för inbrott höjs nu från 20 år till livstids fängelse.
.
– Alla som kommer på tanken att utnyttja den här stormen för att utföra inbrott eller plundra affärer ska vara medvetna om att de kommer att få känna på rättsväsendets fulla kraft, säger Texas chefsåklagare Kim Ogg i ett pressmeddelande.

Många vägar i Houston har förvandlats till floder.
Många vägar i Houston har förvandlats till floder. Många vägar i Houston har förvandlats till floder. Bild: EPA-EFE/MICHAEL WYKE Houston,Harvey

Antalet dödsoffer stiger

Uppgifterna om antalet dödsoffer varierar, men det rör sig om åtminstone 20 personer.

Många av offren har svepts med av vattenmassorna. Oroliga anhöriga efterlyser information om saknade familjemedlemmar med namn och bild i sociala medier.

Myndigheterna varnar för att det kan finnas skadliga kemikalier, bakterier och farliga djur som ormar och alligatorer i vattenmassorna.

Houstonbon Doug Glassel räddar lite ägodelar från sitt översvämmade hem.
Houstonbon Doug Glassel räddar lite ägodelar från sitt översvämmade hem. Houstonbon Doug Glassel räddar lite ägodelar från sitt översvämmade hem. Bild: EPA-EFE/MICHAEL WYKE Houston

Nytt regnrekord

Harvey har medfört rekordmycket regn och satt ett nytt amerikanskt regnrekord för en enskild storm.

På tisdagseftermiddagen hade det regnat nästan 131 centimeter vid Cedar Bayou, öster om Houston. Det tidigare rekordet på 122 centimeter sattes i och med den tropiska stormen Amelia år 1978.

Vattnet kommer att fortsätta stiga eftersom det utlovas mer regn. Meteorologerna varnar för att det väntas ytterligare 15-20 centimeter regn fram till torsdag.

En översvämmad väg i Houston.
En översvämmad väg i Houston. Bild: EPA-EFE/TANNEN MAURY Houston


Källor: Reuters, AFP