Hoppa till huvudinnehåll

Karleby hamn kan få farledspengar

Hamnen i Karleby.
Hamnen i Karleby. Bild: Yle/Anette Forsström-Fellman karleby hamn

Karleby hamn har redan en längre tid varit i behov av en muddring av farleden. Nu kan det bli aktuellt då regeringens budgetförhandlingar har gett positiva indikationer.

Redan 2009 lämnade Karleby hamn in en ansökan om statlig finansiering, men inga pengar har synts till. Under årets budgetförhandlingar ser det dock ljusare ut.

- Enligt de indikationer vi har fått så ser det åtminstone positivt ut. Men vi har inget svart på vitt, så vi vet inte, konstaterar hamnchefen Torbjörn Witting.

Ungefär en miljon kubikmeter fast massa skulle behöva muddras, så att farleden skulle få ett djup på 14 meter. En muddring skulle vara ytterst viktig för hamnen.

- Vi har mellan 50 och 70 fartyg per år som redan nu behöver det. Ifall vi får djupare farled så förväntar vi oss att behovet ökar. Det borde vara mycket viktigt för staten, våra kunder och naturligtvis också för hamnen, i den ordningsföljden.

Enligt en kostnadsuppskattning från januari skulle muddringen kosta 37,5 miljoner euro och ifall staten bidrar med pengar så kan muddringen påbörjas redan nästa år.

- Vi har alla miljötillstånd och annat klart, så man kan börja muddra i praktiken i april-maj nästa år. Två till tre år tar en sådan här muddring från start till finish.