Hoppa till huvudinnehåll

Kön till tandvård i Vasa är inte längre för lång

Tandläkare
Tandläkare Bild: Mostphotos Tandtråding,Tand- och munhygien,munhygien,tänderna,tandläkare,hälsa,munnen,tandvård,speglar,hygienist,Floss,cavity,mun,tandköttet,tänder

Tandvården i Vasa är nu klar med utredningen om hur man har lyckats med att förkorta köerna till tandvården, så att man håller sig inom de tidsramar som lagen anger. Regionförvaltningsverket har hotat Vasa stad med böter på 250 000 euro om inte köerna förkortas.

Utredningen har överlämnats till Regionförvaltningsverket.

- Patienterna, som placerats i kön före den 31 maj, har under augusti fått brev med vårdtider inom ramarna för vårdgarantin. Inte en enda patient väntar längre i kö, konstaterar tf. ledande övertandläkare Hanna Kangasmaa i ett pressmeddelande.

Redan under hösten 2016 började tandvården inom Vasa stad vidta åtgärder för att uppnå vårdgarantin. Då anställde man vikarier för att sköta patienter som stod i kö.

Man har också bland annat köpt tjänster, gett stadens egna tandläkare mer patienttid och tagit emot patienter på veckosluten.

Regionförvaltningsverket avgör

Nu är det i Regionförvaltningsverkets händer ifall åtgärderna är tillräckliga och ifall staden undviker böter.

För att trygga vårdtillgången för patienter även i framtiden kartlägger man nu om man kunde ta i bruk en ny modell, som fungerar enligt principen att allt sköts på en gång.

- I denna modell strävar man till att få patientens munhygien i skick under ett vårdbesök. Modellen är redan långt etablerad inom den offentliga munhälsovården och man har goda erfarenheter i fråga om patientens vårdtillgång och administrationen av vården, beskriver Kangasmaa.

Läs också