Hoppa till huvudinnehåll

Lärare: "Få elever cyklar med mobilen i handen i Borgå"

Eleven Walter Holmström med mobiltelefon i handen.
Borgåelever cyklar sällan med mobilen i handen. Eleven Walter Holmström med mobiltelefon i handen. Bild: Leo Gammals cykling,cykel,cyklar,Mobiltelefoner och -apparater,mobiltelefoner,Mobiltelefon,skolelever,elever,skolor,Borgå,walter holmström

Under september månad står trafikkunskap på sjundeklassarnas läseordning. Hur vanligt är det att elever använder mobiltelefonerna samtidigt som de cyklar?

Sjundeklassare är fortfarande för unga för att köra bil. De rör sig däremot smidigt i trafiken på cyklar. Och mobiltelefonen hänger med vart man än far.

Yle Östnyland fick ett telefonsamtal av en person som gjort iakttagelser om hur skolungdomar cyklar medan de fingrerar på sina mobiltelefoner.

Personen ville att Yle Östnyland skulle utreda hur det ligger till.

Tre högstadieelever vid cykerställ
Sara Uddström, Lotta Puustinen och Andreas Stenbäck Tre högstadieelever vid cykerställ Bild: Leo Gammals elever,cykling,cykel,cyklar,Mobiltelefoner och -apparater,mobiltelefoner,Mobiltelefon,skolelever,skolor,Borgå,andreas stenbäck

Hur vanligt är det att unga använder mobilen medan de cyklar, till exempel läser sms eller byter låt?

- Det finns en knapp på hörlurarna som man trycker på så jag brukar inte ta fram min telefon alls, säger Sara Uddström från klass 7D i Strömborgska skolan i Borgå.

- Man kan nog byta med en knapp eller så stannar man och tar fram mobilen och byter låten, säger klasskamraten Andreas Stenbäck.

Eleverna tycker att det är för svårt att chatta medan man cyklar. Då meddelar man i stället personen att man cyklar som bäst och chattar när man kommit hem.

När det gäller textmeddelanden finns två sätt.

- Endera läser jag medan jag cyklar, men oftast stannar jag och läser det, säger Lotta.

Sara läser bara viktiga textmeddelanden på två hjul.

Närbild av cykelhjul
Närbild av cykelhjul Bild: Leo Gammals cyklar,cykel,Borgå

I Strömborgska skolan i Borgå är det Monica Gustafsson, lärare i gymnastik och hälsokunskap, som lär eleverna i klass 7D om bland annat trafikmärken och trafikvett.

- Vi diskuterar huruvida de använder mobilen i trafiken och ganska många säger att de inte gör det, menar Gustafsson.

- Vi talar om hur farligt det är när man inte ser runt sig i trafiken när man är på telefonen. Att om man har blicken neråt så ser man inte vad som händer omkring en, säger Monica Gustafsson.

Gymnastiklärare Monica Gustafsson från Borgå.
Håll mobilen i fickan när du cyklar, menar Gustafsson. Gymnastiklärare Monica Gustafsson från Borgå. Bild: Leo Gammals elever,cykling,cykel,cyklar,Mobiltelefoner och -apparater,mobiltelefoner,Mobiltelefon,skolelever,skolor,Borgå,strömborgska skolan

En mobiltelefon är inte bara en apparat för socialt umgänge, utan har bland annat gps och kartor som dagligen hjälper trafikanter.

- Vi har inte tagit upp det hur mobilen kan vara ett hjälpmedel. Det har inte varit aktuellt. Jag tycker inte att man behöver telefonen i trafiken när man cyklar, säger Gustafsson.

- Telefonen kan hjälpa en att hitta till en adress, men då ska du inte cykla med den i handen. Men fastän du har en ställning för mobilen så far ju blicken dit på telefonen.

Cykel med cykelkorg
Cykel med cykelkorg Bild: Leo Gammals cyklar,cykel,Borgå,Cykelkorg

- När jag följer med trafiken här i stan så har jag inte sett väldigt många med mobil i handen. Det är nog mer de som kör bil, säger Monica Gustafsson.

Snart ska eleverna testas för sina kunskaper om trafikmärken och senare under hösten prata om farliga ställen på skolvägen och trafiken även inom andra läroämnen.

Polisen kan skriva ut böter

Vad kan då polisen göra om någon som cyklar samtidigt använder sig av mobiltelefonen?

Enligt kriminalöverkonstapel Håkan Björklöf vid Borgåpolisen kan böter eventuellt bli aktuella i de fall då någon orsakat en olycka eller kollision.

- Det här om man kan konstatera att mobilanvändningen har lett till situationen. Då får man inte direkt böter på grund av själva mobilanvändningen, utan på grund av en slags oförsiktighet i trafiken som har lett till olyckan.

Björklöf påminner om att användandet av mobiltelefonen kan inverka på cyklandet på olika sätt.

- Reaktionstiden ändras när man använder och stirrar på mobilen och bromssträckan kan bli längre. Risken för felbedömningar ökar. Det hoppas jag att alla cyklister tänker på.

Artikeln uppdaterades 30.8.2017 kl. 7.11 med kommentarer av Håkan Björklöf.