Hoppa till huvudinnehåll

Massflykt från västra Burma – Bangladesh vägrar hjälpa

Rohingya-minoriteten flyr från västra Burma.
Flyktingar strömmar till hamnen i Sittwe i delstaten Rakhine. Rohingya-minoriteten flyr från västra Burma. Bild: NYUNT WIN Rohingyer,Myanmar

Våldsamheterna i västra Burma har trappats upp. Nästan 20 000 människor från den muslimska minoriteten rohingya har flytt från Burma till Bangladesh under den senaste veckan.

Många av dem som flytt över gränsen är kvinnor och barn och de är enligt den Internationella migrationsorganisationen IOM i stort behov av mat och sjukvård.

Situationen uppges vara desperat men grannlandet Bangladesh vägrar ta emot fler flyktingar. Det finns redan stora flyktingläger med rohingya i Bangladesh och landet vill inte ta emot fler.

Ungefär 4 000 människor har enligt nyhetsbyrån Reuters de senaste dagarna fastnat vid gränsen utan att komma in i Bangladesh.

Rohingya-minoriteten flyr från västra Burma.
Rohingya-minoriteten flyr från västra Burma. Bild: NYUNT WIN Rohingyer

Den redan våldsamma konflikten mellan rohingyarebeller och burmesisk militär i västra Burma har den senaste veckan trappats upp ytterligare.

Över hundra människor har dödats och hela byar satts i brand av säkerhetsstyrkor efter att gerillarörelsen Arakan Rohingyas räddningsarmé förra veckan attackerade polisposteringar och militärbaser.

FN: "Medveten etnisk rensning"

I Burma ses rohingya-minoriteten som illegala invandrare och FN har kallat förföljelserna av dem för en "medveten etnisk rensning". FN har utrett misstankar om mord, tortyr och massvåldtäkter som minoriteten utsatts för i delstaten Rakhine.

Militären hindrar dessutom hjälparbetare, oberoende observatörer och journalister från att besöka delstaten. Hjälpleveranser med mat och mediciner har stoppats av militären.

FN har redan tidigare varnat för att 3 000 svårt undernärda barn hotar att dö i svält i Rakhine om de inte får hjälp.

Burmas ledare, fredspristagaren och demokratikämpen Aung San Suu Kyi har länge kritiserats för att hon inte ingriper i konflikten.

Källor: Reuters, TT