Hoppa till huvudinnehåll

Mattis ger transpersoner respit i armén

USA:s försvarsminister James Mattis.
USA:s försvarsminister James Mattis. Bild: MICHAEL REYNOLDS James Mattis

Transpersoner i den amerikanska militären får tillsvidare fortsätta i tjänst.

Transpersonerna får fortsätta sin tjänstgöring medan USA:s försvarsminister James Mattis utreder president Donald Trumps beslut att transpersoner inte längre får ta värvning i den amerikanska militären.

Förbudet träder i kraft i mars och det är fortfarande oklart vad som ska ske med dem som redan tjänstgör i armén. Trump har gett Mattis friheten att bestämma om de ska få fortsätta i tjänst eller avskedas.

En expertgrupp ska tillsättas av Mattis för att utreda vad som är bäst för armén. Den ska enligt försvarsministern granska effektivitet, dödlighet, sammanhållning och budgetbegränsningar som berör transpersonerna.

Trump stoppade Obamas lagändring

I fjol beslutade Obama-administrationen att transpersoner i den amerikanska militären får vara öppna med sin könsidentitet. Det var tänkt att öppet transkönade personer från och med i somras också skulle ha fått rätt att ta värvning i militären.

President Trump har stoppat lagändringen. Enligt Trump måste den amerikanska militären fokusera på att vinna och kostnaderna för könskorrigeringar inom militären skulle bli för höga.

Protester efter att Trump stoppat transpersoners rätt att ta värvning i armén.
Protester på Manhattan i juli efter Trumps beslut. Protester efter att Trump stoppat transpersoners rätt att ta värvning i armén. HBTIQ,protester,Donald Trump,transperson

Trumps beslut har mötts av skarp kritik och demonstrationer i USA:s största städer.

Både organisationer som bevakar transpersoners rättigheter och medborgarrättsorganisationen ACLU har tillsammans med transpersoner som tjänstgör i armén inlett rättsprocesser mot Trumps direktiv.

Källor: AP, BBC,The Washington Post, CNN, TT

Läs också