Hoppa till huvudinnehåll

Muträttegång kring HOK-Elanto inleddes - 15 personer åtalade för mutbrott

Åklagare Tuire Tamminiemi i Helsingfors tingsrätt.
Åklagare i det omfattande mutfallet är Tuire Tamminiemi. Åklagare Tuire Tamminiemi i Helsingfors tingsrätt. Bild: Yle/ Ulla Malminen helsingfors tingsrätt,åklagare

Sammanlagt står 13 personer åtalade för givande av muta, vissa av dem för grovt givande av muta, i härvan kring HOK-Elanto där en tidigare fastighetschef åtalats för tagande av muta.

De åtalade är höga chefer inom flera byggbolag, arkitekter och konsulter.

Den för finländska förhållanden helt exceptionella muträttegången inleddes på onsdagen med en förberedande session.

Koppling till Peltomäkiaffären

Muthärvan kring HOK-Elanto har en koppling till mutbrottet som Vandas tidigare stadsdirektör Jukka Peltomäki dömdes för i juni.

Leila Tuominen, kvinnan som mutade Peltomäki och som äger arkitektbyrån Forma Futura, står nu åtalad för att ha mutat HOK-Elantos tidigare fastighetschef.

Tuominen dömdes av tingsrätten för grovt givande av muta till två år och 10 månaders fängelse i samband med Peltomäkiaffären, men domen har inte vunnit laga kraft.

Förutom Tuominen är byggbolaget Skanskas nuvarande vd Tuomas Särkilahti och tre tidigare chefer vid Skanska åtalade.

Också en tidigare vd vid byggbolaget YIT Fastighetsteknik, nuvarande Caverion Suomi, är åtalad. En annan person vid bolaget åtalades också men det åtalet är preskriberat.

Också tre arkitekter vid arkitektbyrån Innovarch Oy är åtalade, likaså två konsulter samt två andra personer inom byggbranschen. Förutom givande av muta har åtal också väckts för bokföringsbrott.

HOK-Elanto är målsägande i fallet.

Mutor i form av idrottssponsring

I centrum står en tidigare fastighetschef vid HOK-Elanto, Jari Leivo, som enligt åtalet har tagit emot mutor på nästan 800 000 euro mellan januari 2005 och april 2012.

Hans fru är åtalad för medhjälp till tagande av muta.

Enligt åtalsskriften som blev offentlig på onsdagen har de misstänkta mutorna betalats ut som sponsring för ridsport.

Leivos närstående som håller på med ridsport har fått stöd på tusentals euro av flera olika företag samtidigt som HOK-Elanto har köpt tjänster från de här företagen.

Mutorna har enligt åtalet mot Leivo använts för att betala stallplatser, ridlärares löner, köp av hästar samt betalning för andra hobbyer.

Enligt åtalet har fastighetschef Leivo haft mycket att säga till om när det gäller planering och byggande av nya affärer. Han har hört till HOK-Elantos ledningsgrupp och har föredragit fastighetsärenden för HOK-Elantos styrelse.

Åklagaren kräver fängelsestraff för Leivo och att de summor som har betalats ut till Leivo ska förverkas.

"Åklagaren är jävig"

I ett svar till tingsrätten nekar Jari Leivo till brott. Han skriver i sitt svar att sponsringen av ridsporten har skett helt öppet och att man på HOK-Elanto har godkänt sponsringen.

I svaret till tingsrätten står det att "förundersökningen har förstört Leivos framgångsrika arbetskarriär i ett ärende som gäller sponsring av ridsport där ingen hävdar att någon har tagit skada".

Leivo anser att åklagaren är jävig eftersom hon väckt åtal mot Leila Tuominen för givande av muta innan hon har åtalat Leivo för tagande av muta.

Tuominen åtalades i juni 2015 medan åtalet mot Leivo väcktes först i september 2016.

Rättegången kring muthärvan fortsätter nästa vecka då huvudförhandlingarna kör igång.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen