Hoppa till huvudinnehåll

Orkanen Katrina visade att USA inte hade beredskap för interna kriser

Tio år sedan orkanen Katrina nådde New Orleans.
Katrina nådde New Orleans Tio år sedan orkanen Katrina nådde New Orleans. Bild: EPA new orleans

Orkanen Katrina som härjade i södra USA 2005 var en av de mest förödande. När områdena skulle evakueras lämnades de fattiga och billösa kvar. I synnerhet afroamerikanerna i New Orleans drabbades.

Katrina uppstod omkring den 22-24 augusti ute på Atlanten. Ovädret intensifierades och nådde södra Floridas kust den 25 augusti.

Några dagar senare klassificerades Katrina som en orkan av kategori 5. Det innebär att vindens medelhastighet är omkring 70 meter i sekunden, dubbelt så stark som en vanlig orkan.

Orkanens centrum, "ögat", var på väg rakt mot miljonstaden New Orleans. Staden är extra känslig för orkaner då stora delar ligger under havsnivån. Sumpmarkerna har dränerats, på grund av att de är USA:s största hamnområde.

Katrinas öga nådde fastlandet den 29 augusti. Vindhastigheten var 65 meter i sekunden (232 km/tim), med kraftigare vindbyar.

Orkanen orsakade en stormflod som bröt skyddsvallarna i New Orleans. Vattenmassorna översvämmade stora delar av staden. Cirka 80 procent av stadens areal täcktes av upp till sex meter djupt vatten.

Också runt New Orleans var flera andra bostadsområden översvämmade.

Också kustområdena vid delstaterna Mississippi och Alabama drabbades av orkanens farliga vindar och stormfloder på ända upp till tio meter.

Utöver vindarna och det stigande havet fick de värst drabbade områdena också ta emot cirka 400 millimeter regn.

Förödelsen var svår att överblicka. Miljontals människor blev utan elektricitet. Tiotusentals hem översvämmades eller jämnades med marken.

Myndigheterna kunde den första veckan inte ens ge provisoriska siffror på hur många som hade omkommit.

Borgmästaren i New Orleans, Ray Nagin, talar om tusentals döda i staden.

Vattnet slutade stiga efter några dagar i New Orleans, men stora delar av staden låg under vatten. Staden var isolerad från omvärlden.

Tusentals människor var strandsatta på hustak och i provisoriska hallar utan elektricitet, vatten och förnödenheter. På fotbollsarenan Superdome bodde omkring 20 000 människor i ett slags flyktingläger.

I programmet 360 grader diskuterar man om USA kunde ha gjort på ett annat sätt i krisen efter orkanen Katrina. Benita Enqvist har besökt de drabbade områdena.

Biloxi var förut en livlig rekreationsort. Nu existerar staden inte längre. Baton Rouge har tagit emot alla flyktingar från New Orleans.

New Orleans är totalt tömt på människor och känns som en spökstad. Vissa områden står intakta, andra är täckta av vatten.

Från myndigheternas håll tog det olovligt lång tid innan man insåg vidden av orkanens framfart. Många överlevande fick inte hjälp inom rimlig tid.

Kritik mot regeringens Irakkrig och inbyggd rasism

President George W Bush och de ansvariga myndigheterna kritiserades för räddningsinsatserna.

Vissa menar att Bush har prioriterat Irakkriget, på fattiga amerikaners bekostnad.

Sidney Blumenthal, Bill Clintons före detta rådgivare, säger att det inte finns pengar att bygga upp New Orleans. Pengarna är i Irak.

Många människorättsaktivister anklagade också regeringen för rasism. Katastrofen slog allra hårdast mot de fattiga och många av dessa var afroamerikaner.

Benita Enqvist har talat med många flyktingar från New Orleans i Baton Rouge, som säger att man inte vill hjälpa dem för att de är svarta och anses kriminella.

En orkan är mindre sexig än ett krig.― Nils Torvalds

Nils Torvalds är inbjuden till studion för att diskutera varför hjälparbetet inte kommit igång.

Han håller med om att USA.s resurser har gått till Irak. Man har inte gjort förberedelser för naturkatastrofer och nationella kriser.

Katrina är ett skolexempel på att "marknadskrafterna inte kan klara av alla problem", säger Nils Torvalds.

Den 30 augusti 2008 stod det klart att en orkan Gustav skulle drabba Louisiana med orkanstyrka och myndigheterna förberedde en evakuering.

Evakueringen var noga planerad och med följderna av orkanen Katrina i minnet var stora delar av befolkningen inställda på evakuering. Man kunde evakuera nästan alla.

Den 5 september rapporterades att 23 personer hade dött i Louisiana till följd av orkanen.

Tv-nytt förklarar också hur tropiska orkaner uppstår.

New Orleans var särskilt utsatt efter Katrina. Ännu flera månader efter katastrofen hade många av stadens invånare inte någon bostad.

Fem år efter Katrina är New Orleans till stora delar obeboeligt, men 80 % av invånarna har flyttat tillbaka till sin älskade hemstad.

Tv-nytt är på plats och träffar Sam Smith. Det finns ingen stad som han älskar lika mycket som New Orleans, så han har beslutat sig att återvända till staden och de gamla bilar han rustar upp.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Vinterbadandets fröjder

  Är det hälsosamt att doppa sig i isvatten?

  Är det hälsosamt att doppa sig i isvatten? Kan man på det sättet bota reumatism och förhindra förkylningar?

 • Isvarningar på 1960-talet

  På 1960-talet försökte man den dramatiska vägen.

  Varje år varnar man för svaga isar. På 1960-talet försökte man den dramatiska vägen både i radio och tv.

 • Första hjälp på isen

  Första hjälp på isen för barn

  Bland styroxis i en studiopool lär Maggie, Pepe och Anitra barnen första hjälp och isvett.

 • Bärtil - älskat får genom många år

  På en äng vid en väg bor fåret Bärtil.

  På en äng vid en väg bor fåret Bärtil. Han och hans vänner Isa Gris, Älgen och flera andra har ofta roliga idéer och lekar.

 • Atte och hans vänner

  Atte och hans vänner leker att de är en cirkus.

  Utklädda i clownnäsor och trollkarlshattar leker Atte och hans vänner, Mirabell och Elmeri, att de är en cirkus. Fantasin tar också över när han och Elmeri leker spöktåg.

 • Lilla O tappar bort Molly

  Lilla O är alldeles ensam i klätterställningen.

  Lilla o håller på att leka i en klätterställning. Tidigare var Molly också med, men hon fick tråkigt och gick bort.

 • Vi på Lilla Torget

  Georg Malmsten och Marion Rung i en liten stad av kulisser.

  I de vackraste färger får vi se och höra glada barn sjunga med Georg Malmsten och Marion Rung i en liten stad av kulisser.

 • Grottan - kultfilm från 1970

  Musik av Wigwam och manus av Claes Andersson.

  Grottan är en kultfilm från 1970, med musik av Wigwam, manus av Claes Andersson, regi av Åke Lindman och med Ronnie Österberg i huvudrollen.

 • Hundens bästa vän

  En "kusligt gripande dokumentär om hundar och människor".

  En hund är alltid en ärligare och bättre vän än en människa påstår många av de intervjuade i Peter Berndtsons kusligt gripande dokumentär om hundar och människor.

 • 900 dagar av svält i Leningrad

  1941-1944 dog nästan en miljon leningradbor av svält.

  Belägringen av Leningrad räckte närmare 900 dagar (från september 1941 till januari 1944). Under den tiden dog nästan en miljon leningradbor av svält. Det fanns ingen mat, man åt sina keldjur och i värsta fall människor. Författaren Eino Hanski berättar med saklig röst om fruktansvärda grymheter.

 • Fortsättningskriget på Karelska näset och i Ladogakarelen 1941

  Radioreportage från fronten 1941.

  Under sommaren 1941 inleddes fortsättningskriget. Finska armén ryckte in i Ladogakarelen och Karelska näset under hösten. I dessa ljudfiler förklarar redaktörerna på svenska om läget vid fronten och i erövrade städer. Vi får bland annat höra om städerna Kexholm, Sordavala och Aunus (Olonets) samt om slagfält på det Karelska näset.

 • Fortsättningskriget: radioinslag från östkarelska fronten 1941

  Hösten 1942 gick finska armén in i Östkarelen mot Onegasjön.

  Fortsättningskriget började under sommaren 1941. Under hösten gick finska armén in i Östkarelen mot Onegasjön och dess omnejd. I följande radioinslag rapporteras det på svenska om fronten i Östkarelen.

 • Viborg under fortsättningskriget

  Återerövradendet av Viborg under anfallsskedet.

  Viborg hörde till de städer som efter Moskvafreden 1940 blev på sovjetisk mark. Under fortsättningskrigets första anfallskede återerövrade man Viborg.

 • Jakobstad - en stad som andra

  Ywe Jalander vill tränga djupt in i stadens hjärta.

  Ywe Jalander vill inte presentera konventionella siffror och fakta om Jakobstad. Med den här filmen vill han tränga djupt in i stadens hjärta, se klasskillnaderna och ungdomen.

 • Jakobstad 1984

  Unga i Jakobstad lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally.

  Vad gör de unga i Jakobstad? Lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally? Följ med till Jeppis 1984.

 • Tsar Nikolaj II i Helsingfors 1915

  Finlands storfurste besökte Helsingfors bara en gång.

  Finlands storfurste, tsar Nikolaj II, Helsingfors bara en gång, i mars 1915. Mottagandet av härskaren var svalt. Censuren hade förbjudit all dokumentation av besöket, men Oscar Lindelöf gjorde en unik film om tsarens besök.

 • Från värnpliktsstrejkens dagar

  Martin Ingo berättar om flykten till Sverige.

  Läraren Martin Ingo berättar i det här programmet om de dramatiska åren i början av 1900-talet när många unga män flydde till Sverige undan rysk värnplikt.

 • Ofärdsåren och affären John Grafton

  Finland under förtrycksperioden och ofärdsåren 1899-1905.

  Paul Påhlson berättar om Finland under förtrycksperioden och ofärdsåren 1899-1905. Vi får höra om morden på Bobrikov och Pleve 1904, samt om affären med ångfartyget John Grafton 1905.

 • Det finns liv i naturen också på vintern

  Göran Bergman om fåglar och Harry Krogerus om alla småkryp.

  Också under den allra svåraste vinterkölden, när kvicksilvret hotar att frysa, finns det liv i Finlands natur. Hör om dessa fascinerande världar. Göran Bergman berättar om fåglarna under vintern (1956) och Harry Krogerus om alla smådjur i snön (1989).

 • Helsingfors i snö

  Nostalgiska stumfilmsklipp från ett vintrigt Helsingfors.

  Snö, snö, snö! Snö innebar vintersport och mycket arbete också för 80 år sedan. Se nostalgiska stumfilmsklipp från ett vintrigt Helsingfors!

 • Nog blir det bra – första säsongen med familjen Bergström

  Familjeserien Bergström om socialkatalogen blev en succé.

  I början av 1970-talet fick Carl Mesterton i uppdrag att presentera en nyutkommen socialkatalog för finlandssvenskarna. Han valde att göra det i dramaform och skapade en succé: familjeserien Bergströms.

 • Andra säsongen med familjen Bergström

  Problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

  I den andra säsongen om familjen Bergström planerar familjen att flytta till egnahemshus. Huset byggs, men problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

 • "Han kommer i morgon" om samlevnad, alkoholism och ensamhet

  Sonja behöver sprit under sina ensamma veckor.

  Sonja är en heltidsarbetande mor, och hennes man jobbar som långtradarchaufför. Från sina långa resor hämtar han hem mycket sprit som Sonja behöver under sina ensamma veckor. Carl Mesterton behandlar ensamhet och alkoholism i sin serie Samlevnad.

 • Carl Mesterton om serien Samlevnad

  Mesterton gör realistisk serie om vardagliga problem.

  En av regissör och producent Carl Mestertons specialiteter har alltid varit pedagogisk och social tv-teater, så också i serien Samlevnad. Här berättar han om de olika avsnitten som behandlar skilsmässa, alkoholism, svartsjuka och otrohet.

 • Samernas nationaldag firas den 6 februari

  Samerna är Nordens enda ursprungsfolk.

  Buori sámi álbmotbeaivvi buohkaide!

  Pyeri Säämi aalmugpeivi puohháid!

  Šiõǥǥ saaʹmi meersažpeiʹvv pukid!

  Samerna är Nordens enda ursprungsfolk. Att den 6 februari skulle bli samernas nationaldag bestämdes 1992. Dagen kom med i den finska kalendern långt senare. Varför?

Nyligen publicerat - Arkivet