Hoppa till huvudinnehåll

Orkanen Katrina visade att USA inte hade beredskap för interna kriser

Tio år sedan orkanen Katrina nådde New Orleans.
Katrina nådde New Orleans Tio år sedan orkanen Katrina nådde New Orleans. Bild: EPA new orleans

Orkanen Katrina som härjade i södra USA 2005 var en av de mest förödande stormarna någonsin. När områdena skulle evakueras lämnades de fattiga och billösa kvar. I synnerhet afroamerikanerna i New Orleans drabbades.

Orkanen Katrina uppstod omkring den 22-24 augusti 2005 ute på Atlanten.

Ovädret intensifierades och nådde södra Floridas kust den 25 augusti.

Några dagar senare klassificerades Katrina som en orkan av kategori 5. Det innebär att vindens medelhastighet är omkring 70 meter i sekunden, dubbelt så stark som en vanlig orkan.

Orkanens centrum, "ögat", var på väg rakt mot miljonstaden New Orleans.

Staden är extra känslig för orkaner då stora delar ligger under havsnivån. Sumpmarkerna har dränerats, på grund av att de är USA:s största hamnområde.

Katrinas öga nådde fastlandet den 29 augusti. Vindhastigheten var 65 meter i sekunden (232 km/tim), med kraftigare vindbyar.

Orkanen orsakade en stormflod som bröt skyddsvallarna i New Orleans. Vattenmassorna översvämmade stora delar av staden. Cirka 80 procent av stadens areal täcktes av upp till sex meter djupt vatten.

Också runt New Orleans var flera andra bostadsområden översvämmade.

Också kustområdena vid delstaterna Mississippi och Alabama drabbades av orkanens farliga vindar och stormfloder på ända upp till tio meter.

Utöver vindarna och det stigande havet fick de värst drabbade områdena också ta emot cirka 400 millimeter regn.

Förödelsen var svår att överblicka. Miljontals människor blev utan elektricitet. Tiotusentals hem översvämmades eller jämnades med marken.

Myndigheterna kunde den första veckan inte ens ge provisoriska siffror på hur många som hade omkommit.

Borgmästaren i New Orleans, Ray Nagin, talar om tusentals döda i staden.

Vattnet slutade stiga efter några dagar i New Orleans, men stora delar av staden låg under vatten. Staden var isolerad från omvärlden.

Tusentals människor var strandsatta på hustak och i provisoriska hallar utan elektricitet, vatten och förnödenheter. På fotbollsarenan Superdome bodde omkring 20 000 människor i ett slags flyktingläger.

I programmet 360 grader diskuterar man om USA kunde ha gjort på ett annat sätt i krisen efter orkanen Katrina. Benita Enqvist har besökt de drabbade områdena.

Biloxi var förut en livlig rekreationsort. Nu existerar staden inte längre. Baton Rouge har tagit emot alla flyktingar från New Orleans.

New Orleans är totalt tömt på människor och känns som en spökstad. Vissa områden står intakta, andra är täckta av vatten.

Från myndigheternas håll tog det olovligt lång tid innan man insåg vidden av orkanens framfart. Många överlevande fick inte hjälp inom rimlig tid.

Kritik mot regeringens Irakkrig och inbyggd rasism

President George W Bush och de ansvariga myndigheterna kritiserades för räddningsinsatserna.

Vissa menar att Bush har prioriterat Irakkriget, på fattiga amerikaners bekostnad.

Sidney Blumenthal, Bill Clintons före detta rådgivare, säger att det inte finns pengar att bygga upp New Orleans. Pengarna är i Irak.

Många människorättsaktivister anklagade också regeringen för rasism. Katastrofen slog allra hårdast mot de fattiga och många av dessa var afroamerikaner.

Benita Enqvist har talat med många flyktingar från New Orleans i Baton Rouge, som säger att man inte vill hjälpa dem för att de är svarta och anses kriminella.

En orkan är mindre sexig än ett krig.― Nils Torvalds

Nils Torvalds är inbjuden till studion för att diskutera varför hjälparbetet inte kommit igång.

Han håller med om att USA.s resurser har gått till Irak. Man har inte gjort förberedelser för naturkatastrofer och nationella kriser.

Katrina är ett skolexempel på att "marknadskrafterna inte kan klara av alla problem", säger Nils Torvalds.

Den 30 augusti 2008 stod det klart att en orkan Gustav skulle drabba Louisiana med orkanstyrka och myndigheterna förberedde en evakuering.

Evakueringen var noga planerad och med följderna av orkanen Katrina i minnet var stora delar av befolkningen inställda på evakuering. Man kunde evakuera nästan alla.

Den 5 september rapporterades att 23 personer hade dött i Louisiana till följd av orkanen.

Tv-nytt förklarar också hur tropiska orkaner uppstår.

New Orleans var särskilt utsatt efter Katrina. Ännu flera månader efter katastrofen hade många av stadens invånare inte någon bostad.

Fem år efter Katrina är New Orleans till stora delar obeboeligt, men 80 % av invånarna har flyttat tillbaka till sin älskade hemstad.

Tv-nytt är på plats och träffar Sam Smith. Det finns ingen stad som han älskar lika mycket som New Orleans, så han har beslutat sig att återvända till staden och de gamla bilar han rustar upp.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Reportage från vinterkriget

  Nyhetsrapport om att 16 städer i Finland har blivit bombade.

  Torsdagmorgon den 30 november 1939 flög bombplan in över Finland från Sovjetunionen. Och vinterkriget bröt ut.

 • Helsingfors under vinterkriget

  En inblick i livet vid hemmafronten.

  Hur var det att leva i huvudstaden Helsingfors under vinterkriget? Vi får en inblick i livet vid hemmafronten i dessa ljudklipp om bombningar, mörkläggning, fönsterglas och första hjälp.

 • Finland stod stilla i 19 dagar

  Den 1.3 1956 utbröt en generalstrejk som lamslog Finland.

  Generalstrejken i mars 1956 berörde närmare en halv miljon arbetstagare och lamslog trafik och industri. Rundradion vägrade rapportera om strejken.

 • Regionalen följer postens väg 1985

  Förr fanns det postkontor i varje utkrok.

  Posten anno 1985 tänker bara på lönsamhet, menar Regionalen. Posten automatiseras, men ute på landsbygden dras postkontor in och servicen blir allt mer ojämlik. Hur snabbt färdas ett brev reser från Sibbo till Helsingfors?

 • Firmajulfester

  Firmafester

  Hur firar man firmajulfester i Finland och vad allt kan hända på en våt julfest? Redaktör Tom Östling intervjuar en portier, en forskare och flera människor på gatan.

 • I december sups det

  Större alkoholkonsumtion i Finland 1989

  1987 talade man om att finländare dricker sig till alkoholförgiftning t.ex. i december med alla firmajulfester.

 • På 1990-talet gjorde man alkoholdrycker hemma

  Vintillverkning på 1990-talet

  I recessionens Finland på 1990-talet var det många som började tillverka sitt eget vin. För vissa blev det en bestående hobby, andra övergick till starkare och olagligare drycker.

 • Lotsen är livvakt på haven

  Lotsarnas historia fram till 1994.

  Finlands skärgård är svår att navigera i. Fartyg manövrerar förbi många öar och grund. Därför är lotsarna viktiga. I dokumentären "Med havet som arbetsplats" (1994) av Bosse von Willebrand och Rikard Thölix får vi höra lotsarnas historia.

 • Att vara lots i Pellinge

  En bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

  Hur är det att vara lots och hjälpa fartyg? Se en bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

 • Fraktfartyget m/s Pamela

  Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

  Far och son Tollander har ett rederi. Pappa Ingmar Tollander sköter businessen i land, medan Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

 • Med m/s Norrö från Kotka till Antwerpen

  Finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

  Carl Mesterton tar oss med på lastfartyget m/s Norrö från Kotka till Antwerpen och vi får uppleva finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

 • Mormor – drama om ålderdom

  När gamla föräldrar inte längre klarar sig sig själva

  Sommarlovet börjar men allt kretsar kring mormor. Vad skall man göra med sina gamla föräldrar när de inte längre klarar sig själv?

 • Kvinnans åldrar – från 0 till 80 år

  Ålder, alla talar om ålder.

  Barndomen färgar oss alla. Och är en kvinnans liv slut efter 50? I "Kvinnoåldrar" berättar Sanna Tahvanainen, Monika Fagerholm, Birgitta Boucht och Barbara Winckelmann om kvinnans väg genom livet.

 • Märta Laurent talar om att åldras

  Vad innebär det för en vacker kvinna att bli gammal?

  Hur skall man åldras och vad innebär det för en vacker kvinna eller skådespelare att bli en gammal patient? Märta Laurent talar i Gogo om hur hon ser på skönhet, åldrande och skådespelarkarriären.

 • Militärkuppen i Chile 1973 skulle rensa landet från oliktänkare

  Den 11 september 1973 tog general Pinochet makten i Chile.

  Den 11 september 1973 gjorde general Augusto Pinochet och hans junta en militärkupp i Santiago de Chile. President Salvador Allende störtades. General Pinochet började en sjutton år lång militärdiktatur där oliktänkare och vänstersinnade förföljdes. Militärkuppen hade starkt stöd av USA.

 • Ariadne - en labyrintisk mardröm av Walentin Chorell

  Vilsna mänskor söker kärlek i ett labyrintiskt ämbetsverk.

  I pjäsen Ariadne av Walentin Chorell söker vilsna människor (Lasse Pöysti och Nisse Brandt) efter kärlek och mänsklig närhet, medan de tappar bort sig i ett mardrömslikt ämbetsverk.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

 • Konsekvenser av en kärnkraftsolycka

  Veckans Puls 1986 granskar följderna.

  Några dagar efter olyckan i Tjernobyl funderar man på konsekvenserna av en olycka av det här slaget. Vad händer i Ukraina och Kreml, och hur kan Finland skydda sig?

Nyligen publicerat - Arkivet